3,3 milliárd eurós lehet az idei devizakötvény-kibocsátás

Vágólapra másolva!
Idén csökkenhet az államadósság devizaaránya, miután a lejáró összeggel szemben kisebb, 3,3 milliárd eurós nagyságú kibocsátásra készül az ÁKK.
Vágólapra másolva!
  • Jelentős mértékben csökkentené idén az államadósság devizaarányát az ÁKK a gazdaságpolitikai igények miatt – jelentette be Borbély László András vezérigazgató-helyettes az éves finanszírozási folyamatokról rendezett sajtótájékoztatón.
  • A lejáró 5,4 milliárd eurós adóssággal szemben „csupán” 3,3 milliárd eurónyi devizakötvény-kibocsátását tervezi a kibocsátó, ebből 400 millió euró lenne a PEMÁK, illetve a Letelepedési Államkötvény. Ráadásul ehhez jön még hozzá a tavaly novemberi dollárkötvény-kibocsátás, amivel már 1,5 milliárd eurónyi részt bevont az állam.
  • További információ azonban nem látott napvilágot a devizakötvényekkel kapcsolatban. Tehát még nem tudni, hogy mikor, milyen devizanemben és összegben bocsáthat ki hazánk devizakötvényeket.
  • Az első félévi devizaigény ráadásul már fedezve van, hiszen januárban 1, nyár elején pedig 0,5 milliárd eurónyi kötvény válik esedékessé.
  • Borbély elmondása szerint mérséklődő kockázatok jellemezhetik majd az államadósság idei finanszírozását.