Begyorsulhat a világgazdaság

Vágólapra másolva!
A korábban jelzettnél magasabb lehet idén a világgazdasági növekedés a Világbank szerint. A szervezet a fejlett országokban enyhülő fiskális megszorításokkal indokolja optimistább várakozásait, mivel azoknak köszönhetően az előrejelzettnél nagyobb lehet gazdasági növekedés a a leggazdagabb régiókban. Ez pedig magával húzhatja a globális gazdaságot.
Vágólapra másolva!

Amerika lehet a mintaország

Optimistább lett a világgazdasággal kapcsolatban a Világbank. A szervezet szerint 3,2 százalékos lehet idén a világgazdasági növekedés, miközben júniusban még 3 százalékos GDP-bővüléssel kalkuláltak erre az évre. Eszerint tovább gyorsulhat a világgazdaság, mivel 2013-ban csak 2,4 százalékos volt a növekedése. A szervezet úgy véli, hogy a 2008-as válság után öt évvel a világgazdaság fordulóponthoz érkezett idén idén.

Forrás: Worldbank.org, Investor.hu

A Világbank azzal indokolja optimistább várakozásait, hogy a legfejlettebb régiókban a növekedést eddig visszafogó fiskális megszorítások és politikai bizonytalanságok tovább fognak enyhülni, és a magánszektor is egyre erősebbé válik, melyeknek köszönhetően még jobban lendületbe jöhetnek a fejlett országok. Így ezekben az államokban 2,2 százalékos lehet a GDP bővülése idén a korábban prognosztizált 2 százalék helyett. Ez a növekedési ütem pedig 2,4 százalékon stabilizálódhat a következő 2-3 évben.

A legfejlettebb államok közül az USA emelkedhet ki (szemben Joseph Stiglitz véleményével), mivel a hatalmas országban 2,8 százalékra gyorsulhat idén a gazdasági növekedés a tavalyi 1,8 százalékról. Amerika még ennél is jobban pöröghet majd a következő években, 2015-ben 2,9 százalékos, 2016-ban 3 százalékos lehet a gazdasági növekedése – véli a Világbank.

Az eurózóna is egyre jobb állapotba fog kerülni, ami szintén javíthat a világgazdaság kilátásain. Az eurózónában az utóbbi két év visszaesése után idén már 1,1 százalékos lehet a növekedés, jövőre pedig 1,4 százalékkal, 2016-ban 1,5 százalékkal nőhet a GDP.

Forrás: Worldbank.org, Investor.hu

A Világbank ugyanakkor rontott a fejlődő országok gazdasági kilátásain, és már „csak” 5,3 százalékos idei gazdasági növekedéssel számol az esetükben a korábbi 5,6 százalék helyett. Ennek oka elsősorban, hogy Kínában a vártnál alacsonyabb (7,7 százalék) lehet idén a bővülés, ami visszafoghatja a régió növekedését. Kínában nem megy zökkenőmentesen a beruházás-vezérelt gazdasági növekedésről a jóval fenntarthatóbb fogyasztásvezéreltre történő átállás, emiatt lassulhat a hatalmas ország.

A szervezet kiemeli, hogy nem érdemes aggódni a fejlődő országok kissé lassabb növekedése miatt, mivel az törvényszerű volt a 2003-2007 közötti időszak gazdasági boomja után, amikor nem volt ritka a kétszámjegyű bővülés sem. A mostani lassulásukban csak kis szerepet játszik a növekedési potenciáljuk visszaesése.

Japánnal kapcsolatban viszont továbbra is pesszimisták a szakértők, és csak 1,4 százalékos gazdasági növekedést jósolnak 2014-re a szigetország részére. Ez pont a fele az USA idei előrejelzett növekedésének, tehát a szervezet jóval optimistább Amerikával kapcsolatban. Japánban a GDP-bővülés 2015-ben tovább, 1,2 százalékra eshet majd vissza. A Világbank szerint a Japánban zajló gazdasági reformok eddig csalódást okoztak, mivel felerősítették azokat az aggodalmakat, hogy a gazdasági javulás csak rövidtávú marad, közép- és hosszútávon nem lesz fenntartható.

Bajba kerülhetnek a fejlődő országok

A szervezet ezen túl figyelmeztetett, hogy a Fed eszközvásárlási programjának csökkentése komoly kockázatot jelent a fejlődő országok számára. Ha a befektetők úgy reagálnak idén, ahogy tavaly nyáron, amikor az amerikai jegybank elkezdte felkészíteni a piacokat a pénzpumpa visszafogására, akkor erőteljesen visszaeshet a fejlődő országokba történő tőkebeáramlás.

A tőkebeáramlás súlyosabb esetben akár 80 százalékkal is visszaeshet a fejlődő országoknál, ami komoly gazdasági krízist is okozhat egyes országok számára. A Világbank alapforgatókönyve azonban ennél kedvezőbb jövőt vázol fel fejlődő országoknak, ami szerint jóval mérsékeltebb lehet tapírozás miatt bekövetkező tőkebeáramlás csökkenése.