Vágólapra másolva!
A fokozódó kivándorlás jele, hogy a nyugati országokban élő és dolgozó magyarok egyre több pénzt utalnak haza. Csak Németországból 96 milliárd forintot küldtek tavaly haza.
Vágólapra másolva!

Magyarországról is mind többen mennek külföldre dolgozni a magasabb bérek, a jobb életszínvonal, a kiszámíthatóbb és tervezhetőbb jövőkép miatt. A külföldi munkavállalással hosszú távon kalkulálók aránya évről-évre nő. A megkérdezettek 42 százaléka akár több mint egy évre is elhagyná az országot a jobb fizetés vagy a szakmai előrelépés reményében az Aon Hewitt és az AIESEC által nemrégiben publikált kutatása szerint, írja a Pénzcentrum.

A nemzetközi vándorlások egyik gazdasági hatása a külföldre költözők által hazautalt pénzmennyiség növekedése, melyből legtöbben családjukat segítik vagy hiteleiket fizetik. A családok a kapott pénz nagy részét fogyasztásra, gyermekeik iskoláztatására, valamint életszínvonaluk növelésére fordítják. A hazautalások szerepe a szegénység csökkentésében is kézzelfogható, hiszen a külföldi rokon által támogatott családok jobb anyagi helyzetbe kerülhetnek, mint azok, akiket nem támogatnak ilyen formában - derül ki L. Rédei Mária Hazautalások Kelet- és Közép-Európába című tanulmányából.

2013-ban a hazautalások értéke Magyarországon elérte a 2403 millió dollárt (545 milliárd forint) a Világbank tavaly októberi becslései szerint. A Magyarországra érkező összegeket elsősorban Németországból küldik: 426 millió dollárt (96 milliárd forintot) utaltak haza a kint élő, dolgozó magyarok. A második helyre az USA, a harmadikra Kanada került.