Fellázadtak az amerikai McDonald’s robotosai

Vágólapra másolva!
Amerikai dolgozók perlik a McDonald’sot, többek közt azért, mert nem kaptak pénzt a túlóráért, és nem engedték őket ebédszünetre. Ez már a sokadik alkalom, amikor az étteremlánccal szemben tiltakoznak az Egyesült Államokban. Tavaly az alacsony fizetések miatt voltak tüntetések, de előfordult, hogy rasszizmus miatt pereltek.
Vágólapra másolva!

Összesen hét pert indítottak ezen a héten a McDonald’s ellen Amerikában. Két michigani perben a dolgozók azért reklamálnak, mert állításuk szerint voltak olyan esetek, amikor ugyan behívták őket dolgozni, de csak egy-két óra múlva indult el a hivatalos munkaidő, amikor már elég vendég volt az étteremben. Az alkalmazottak szerint az is előfordult, hogy a délelőtti vásárlói roham után ki kellett jelentkezniük, és néhány óra várakozás után megint folytatták a munkát, amikor ismét megnőtt a forgalom. A kiesett időt nem számolták bele a munkaidőbe.

Három kaliforniai esetben a dolgozók azt mondják, az étterem nem engedte őket ebédszünetre, és nem is fizetett nekik minden ledolgozott óráért. A New Yorkban indított perekben azt kifogásolják, hogy az alkalmazottaknak kell állniuk a munkaruha tisztítását. Ez azért problémás, mert a McDonald’s eleve annyira keveset fizet az alkalmazottaknak, hogy a fizetésük így a 7 dollár 25 centes szövetségi minimális órabér alá esik – mondta az egyik felperes ügyvédje a New York Timesnak. A per indítói szeretnék, ha az ügyben 27 000 jelenlegi és korábbi McDonald’s-dolgozó nevében járhatnának el.

A pereket csütörtökön jelentették be a dolgozók ügyvédei és azok a szakszervezeti képviselők, akik 15 dolláros óránkénti minimálbért szeretnének kiharcolni a gyorsétteremláncoknál. Az ügyvédek szerint a McDonald’s és franchise-üzletei közös munkaadóknak tekinthetők, így az óriáscégnek felelősséget kellene vállalnia azért, ami az éttermekben történik. A McDonald’s viszont – sok gyorsétteremlánchoz hasonlóan – ezt már korábban is visszautasította azon az alapon, hogy az éttermeket irányító vállalkozók függetlenséget élveznek. A McDonald’s közleményében a mostani perekkel kapcsolatban azt írja, kivizsgálják az ügyeket, és megteszik a szükséges lépéseket.

Nem először tiltakoznak

A közelmúltban többször is előfordult, hogy az amerikai McDonald’s dolgozói tüntetésen vagy peres úton tiltakoztak a cég, illetve valamelyik üzlete ellen, tavaly például több ezren tüntettek országszerte az alacsony fizetések miatt. Az óránkénti szövetségi minimálbért 2009-ben emelték 7 dollár 25 centre, de reálértéken ez még mindig az 50-es évek szintjén maradt. Sok gyorsétteremlánc ennyit ad a dolgozóinak, de a SEIU nemzetközi szolgáltatói szakszervezet hosszú ideje próbálja meggyőzni őket, hogy emeljék az összeget 15 dollárra. A kezdeményezés 2012-ben indult, tavaly decemberben pedig több mint hetven városban tartottak egynapos sztrájkokat.

A szakszervezetek végül részsikert könyvelhettek el: Obama egy hónapja jelentette be, hogy 2015. január 1-jétől elnöki rendeletben emeli 10,10 dollárra a szövetségi alkalmazottak minimálbérét. Obama egyben sürgette a kongresszust, hogy fogadja el azt a demokrata törvényjavaslatot, amely 2016-tól ugyanezt az összeget vezetné be minden amerikai munkavállaló esetében, így a versenyszférában is.

Ennél persze kisebb fajsúlyú ügyek is előfordulnak a McDonald’snál. Tavaly nyáron például azért sztrájkoltak egy New York-i étterem dolgozói, mert a legnagyobb hőségben sem működött a légkondicionáló a konyhában, és az egyik alkalmazott el is ájult. Az egyik dolgozó akkor azt nyilatkozta a Huffington Postnak, hogy a tulajdonosok állatokként kezelik őket. „Mi emberek vagyunk, és nem akarunk belehalni a hőségbe” – mondta. Szintén tavaly perelt be két dolgozó egy McDonald’s-éttermet az ellenséges munkakörnyezet miatt. Azt állították, a főnök szexista és rasszista megjegyzésekkel sértegette az alkalmazottakat, és folyamatosan üvöltözött velük.