Jövőre sem lesz Telekom osztalék?

Vágólapra másolva!
A Concorde elemzője ismét fenntartotta 350 forintos célárát a Magyar Telekom részvényére legfrissebb elemzésében, ugyanakkor nagy kérdés szerinte, hogy lesz-e jövőre osztalék.
Vágólapra másolva!
  • A főbb profitsorok terén nem változtatott várakozásán a szakértő, ugyanakkor a nettó eladósodottsági ráta terén már pesszimistább jövőt vázolt a telekomcég számára.
  • Utóbbi kulcsfontosságú mutatónak számít a részvényesek számára, hiszen a menedzsment ehhez a rátához köti az osztalékfizetését. A cél, hogy 30-40 százalék között maradjon a Telekom nettó eladósodottsági rátája, azonban az elmúlt negyedévekben ezt már rendre nem sikerült teljesíteni.
  • Az elemző véleménye szerint a ráta emelkedésének egyik oka a számviteli szabályok változásának tudható be, aminek eredményeképpen a nettó adósságba olyan tételek is bekerültek, melyek igazából nem is számítanak normál értelembe vett adósságnak (pl. frekvenciadíjak). Idén további emelkedés várhat a rátára, miután újabb frekvenciatender elé néz a társaság.
  • Ezért az elemző legfrissebb számításai szerint év végére 44,7 százalékra hízhat a nettó eladósodottsági ráta, holott korábban 42,1 százalékos értékkel számolt. Némi megoldást jelentene, ha a vezetés egy újabb, korrigált nettó eladósodottsági rátát alkotna meg. Egyes tételek megszűrése mellett 2013 végén 41,9 százalékon állt volna ez a mutató, a ténylegesen is jelentett 43,8 százalékkal szemben.
Forrás: Magyar Telekom, Investor.hu
  • Mindezek alapján megkérdőjelezhető, hogy a 2014-es profitból fog-e osztalékot fizetni a Magyar Telekom, vagy sem. A Concorde szakértője szerint az osztalék elmaradása kedvezőbb üzenetet hordozna, mint egy túl kicsi kifizetés.
  • Érdemes kiemelni, hogy a Concorde elemzője egyelőre alapesetben 30 forintos osztalékfizetéssel számol, ami alapján nem zárkózik teljesen el attól, hogy jövőre ismét osztalékot fizessen a Magyar Telekom. Az elemzői konszenzus a 2014-es év eredménye után jelenleg 20 forintos, míg a 2015-ös eredmény után 28 forintos osztalékot vár.

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.