Vágólapra másolva!
Azt mondta, elég sok pap követett el erőszakot, és meg fogják büntetni őket.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa személyesen kért bocsánatot a klérus tagjai által elkövetett gyermekek elleni erőszakért, amikor a gyermekek jogait védő szervezetek hálózataként működő Nemzetközi Katolikus Gyermekiroda tagjai előtt tartott beszédet. A vatikáni rádió által közölt idézetek szerint az erőszakot "az egyház emberei által elkövetett gonosz erkölcsi károkozásnak" nevezte, és azt mondta, szankcionálják majd az elkövetőket.

Ferenc pápa az előre megírt szöveget félbeszakítva tért ki arra, nem lesz visszalépés az ügyben, sőt még keményebben fognak fellépni. "Nem lehet játszadozni a gyermekek életével" - tette hozzá. A pápa szerint az erőszakot elkövető papok "elég sokan" vannak, de "természetesen nem mérhető össze az összes pap számával". Szakértők szerint ez az eddigi legerősebb megnyilvánulása az ügyben, írja a BBC.

A múlt hónapban a pápa megvédte a római katolikus egyház teljesítményét, ami a papok által elkövetett szexuális visszaélésekkel való megbirkózást illeti. Akkor azt mondta, senki nem tett többet az ügyért, mint az egyház, mégis csak őket támadják még mindig.