OKJ: a többség a mérlegképes könyvelőképzést választja

Vágólapra másolva!
Lezárult a felnőttképzésben a tavaszi beiskolázás. A Perfekt Zrt. saját adatai alapján összeállította a legnépszerűbb gazdasági OKJ-s képzések 2014-es toplistáját. A mérlegképes könyvelő képzés lett az első.
Vágólapra másolva!

A népszerűségi listán ezt követi a társadalombiztosítási ügyintéző, a bérügyintéző, a pénztárkezelő és valutapénztáros, majd ötödikként az adótanácsadó. Bár az OKJ-rendszer tavaly ősszel átalakult, szemmel láthatólag népszerűek maradtak a pénzügyi képzések, amelyekkel tervezhető idő alatt lehet keresett szakképesítést. A munkáltatói oldalon az indokolja a trendet, hogy a pénzügyi-adójogi környezet gyakran változik, a pénzügyi-számviteli területen dolgozóknak pedig fontos, hogy naprakész tudással rendelkezzenek. A Nemzetgazdasági Minisztérium nyilvántartásában ma Magyarországon közel 60 ezer aktív mérlegképes könyvelő és több mint 6 ezer adótanácsadó szerepel.

Bár tavaly a korábbi 1300 tételes lista 632 szakképesítésre szűkült, és a képzések ideje is átalakult, az érdeklődés lényegében nem csökkent, nem változott. Bársony Csaba, a több mint 60 éves múlttal rendelkező felnőttképző intézmény, a Perfekt Zrt. oktatási igazgatója három érvet hall gyakran azoktól, akik képzésre jelentkeznek. Ezek a szakmák keresettek a munkaerőpiacon, a képzési idő hossza és a megszerezhető szakképesítések ár-érték aránya kiemelkedően jó, illetve hogy az egymásra épülő pénzügyi szakképesítések tervezhető karrierlehetőséget jelentenek.

Az OKJ-s képzések rugalmas időbeosztása lehetővé teszi, hogy munka vagy család mellett is részt lehessen venni a tanfolyamokon. Bársony Csaba szerint a beiratkozók egy része pályát szeretne váltani, ismereteit mélyítené, bővítené, de olyan is van, aki fizetését növelné, vagy előre szeretne lépni a vállalati hierarchiában. „Ezeknek a szakképesítéseknek az is az előnye, hogy a frissen érettségizettek pénzügyi vagy számviteli ügyintézőként éppúgy megtalálják a maguk számítását, mint a szakirányú felsőfokú végzettséggel és szakmai gyakorlattal rendelkezők adótanácsadóként” – tette hozzá.