Óriási leépítések a Barclays-nál

Barclays napi grafikon
Vágólapra másolva!
További hétezer alkalmazottjától fog megválni a Barclays a már bejelentett 12 ezres leépítésen túl. A brit pénzintézet elsősorban a befektetési banki üzletágának súlyát kívánja csökkenteni, amit jól fogadnak a befektetők, mivel nagyot ugrott a Barclays árfolyama. 
Vágólapra másolva!
  • Újabb leépítéseket jelentett be a Barclays. A brit bank februárban közölte, hogy 12 ezer alkalmazottjától fog megválni a pocsék eredmények miatt, ami nem bizonyul elegendőnek, és további hétezer embert fognak elbocsátani a mai bejelentések szerint. A 19 ezer emberből 14 ezernek már idén búcsút int a pénzintézet, a maradék ötezertől pedig 2016 végéig fognak megválni.
  • A leépítések leginkább a befektetési banki üzletágat érintik, annak folyamatosan visszaeső eredményei miatt (az első negyedévben a felére csökkent a bank adózás előtti profitja). Az egység 26 ezer fős munkaállományának közel a negyedét fogják elbocsátani 2016-ig. Antony Jenkins vezérigazgató inkább kereskedelmi banki fókuszú vállalatot kíván faragni a Barclays-ből az új stratégia keretében, és a befektetési banki egység jelenlegi 50 százalékos súlyát 30 százalékra fogják csökkenteni 2016-ig.
  • A Barclays ezen túl egy úgynevezett "rossz bankba" fogja kiszervezni a kockázatosabb, komplex származtatott termékeit és nyersanyag-kereskedő egységének nagy részét. Ezen eszközök összértéke 115 milliárd fontot tesz ki.
  • Az átszervezések további 800 millió fonttal dobhatják meg annak a már bejelentett 2,7 milliárd fontos költségeit.
  • A híreket jól fogadták a befektetők, a Barclays részvényei 4 százalékot erősödtek ma.
Barclays napi grafikon Forrás: Amibroker, Investor.hu