Tőzsdézz úgy, mint a guru!

Vágólapra másolva!
Értsd, mibe fektetsz és vegyél pánik idején. Többek között egy javasolja a tőzsdézőknek Jim Rogers, világhírű befektetési szakember, akinek tanácsaira már csak azért is érdemes lehet odafigyelni, mert Sorossal együtt alapította a világ legsikeresebb alapját. Aki pedig hazai befektetési szakemberek tippjeire kíváncsi, azt szívesen várjuk soron következő előadásunkon, ahol személyesen is felteheti a kérdéseit.
Vágólapra másolva!

Jim Rogerst vélhetően nem sok tőzsdézőnek kell bemutatni, mivel az egyik leghíresebb befektetőnek számít a „szakmában”. A tőzsdei berkekben gyakran guruként emlegetett Rogers megszólalásait, véleményeit mindig kiemelt figyelemmel követi a piac, és tanácsait sok befektető tekinti iránymutatásnak. Rogers-re már csak azért is célszerű odafigyelni, mert Soros Györggyel együtt részt vett minden idők legsikeresebb hedge fundjának, a Quantum Fundnak a létrehozásában. Aki számára mégsem lenne ismert a szakember, az a Wikipédián megtalálja Rogers életútját.

Mi most inkább azokat a tanácsokat, hasznos tippeket igyekeztünk összegyűjteni, melyeket a Zerohedge-nek és számos más gazdasági szaklapnak adott tavalyi interjúiban fogalmazott meg a guru. Ezekből számtalan ötletet meríthet a kezdő, de akár a tapasztaltabb tőzsdéző is.

Az itt összegyűjtött néhány jótanácsból pedig mindenki találhat számára fontosnak valót, amit megfogadva és alkalmazva a saját pénztárcája javára fordíthat. Nézzük, hogy mit is javasol a milliárdos a többi befektetőnek!

Jim Rogers Forrás: Origo

Vegyél, amikor mindenki pánikol!

Rogers szerint szinte mindig kifizetődő nagy piaci pánik idején részvényt vásárolni. Akár rövid távú kereskedő, akár hosszabb távú befektető valaki, rendkívül nagy profitot tud kaszálni egy nagy árfolyam-mélyrepülés utáni vásárlással.

A kereskedő és a befektető közötti különbség abban rejlik, hogy egy spekuláns a pánik után bekövetkező ralit gyors profitszerzésre használja fel, a befektető viszont az alacsony árfolyamokat hosszú távú befektetésre használja ki. Ennek során a befektető jóval nagyobb nyereségre tehet szert, feltéve, ha évekig megtartja a részvényeit.

Ugyanakkor fontos meggyőződni arról, hogy nem egy „világégésnek” vagyunk-e a tanúi. Ebben az esetben ugyanis érdemes távol maradni a tőzsdéktől. Ahelyett inkább egy átmeneti háborút, pánikot célszerű kihasználni a vételekre. Ha ekkor magabiztosak vagyunk, saját magunkra hallgatunk és nem követjük a csordát, akkor nagy eséllyel tetemes profitot tehetünk zsebre.

Rogers ennek alátámasztására egy személyes példát is felhoz. A 90-es évek végén az egyik legutáltabb szektor a nyersanyagok piaca volt. Az egyik legnagyobb bank, a Merrill Lynch akkoriban zárta be a nyersanyag-kereskedő üzletágát, és az eszközök árfolyama nagy mélyrepülést mutatott be. Ennek ellenére Rogers a nyersanyagok vásárlása mellett döntött, ami a saját bevallása szerint évtizedes pályafutásának legsikeresebb befektetése lett.

Irány Oroszország és Irán?

Az előbbi tanács kulcsüzenetére alapozva Rogers szerint célszerű a legutáltabb vagy a befektetők fókuszán kívül eső piacokat is figyelemmel követni.

A szakember kedvező befektetési lehetőségeket lát az olyan feltörekvő országokban, mint Oroszország vagy Irán. Az orosz piac az egyik legutáltabb a világon, és Putyin politikája miatt számos befektetőt távol tart onnan. Azonban mégis érdemes lehet részvények után kutatni a hatalmas országban, ahogy arra mi is felhívtuk a figyelmet. De az iráni, líbiai és szíriai tőzsdét is célszerű követni Rogers szerint, mivel remek lehetőségekkel tudnak kecsegtetni, amit könyebb kihasználni az egzotikusabb "mivoltukból" fakadóan.

A szakember megemlíti, hogy a 90-es években egy teheráni befektetésen sikerült megnegyven-szereznie a pénzét.

Nézz szét a világban!

Rogers úgy véli, hogy minden embernek rendelkeznie kellene nemzetközi, tehát a saját országán kívüli befektetéssel. Ennek oka, hogy bármilyen pozitív folyamatok zajlanak a hazai gazdaságban, valamilyen "krach" bármikor be tud ütni. Ebben az esetben pedig hasznos tud lenni, ha külföldi országokban is rendelkezünk megtakarításokkal, befektetésekkel, melyek biztosíthatják, hogy nem veszítjük el a vagyonunkat. Tehát a külföldi befektetések egyfajta biztosításnak is felfoghatóak, melyek az Investor Trader ügyfelei számára is pár kattintással elérhetőek.

Ezen túl azért is érdemes lehet külföldön lehetőségek után szétnézni, mert a piac mindig kínál remek befektetéseket a különböző országokban, melyeket vétek lehet kihagyni.

Értsd, mibe fektetsz!

A 2008-as válság is számos tanulsággal szolgált a szakember szerint. Akkoriban a befektetők túlságosan el voltak adósodva, és olyan befektetésekkel rendelkeztek, melyeket egyáltalán nem értettek (gondoljunk a CDS, CDO termékekre). A válság kirobbanása pedig hatalmas veszteségeket okozott ezeknek az eladósodott piaci szereplőknek.

Ezért nagyon fontos, hogy pontosan ismerjük, mibe fektetünk, és milyen folyamatok befolyásolhatják a befektetésünk értékét. Az eladósodás sem tanácsolt, mivel ha beüt a válság, a veszteségeink is jóval fájdalmasabbak lehetnek.

Aki szeretne hasonló ötletekkel gazdagodni, annak érdemes eljönnie soron következő előadásunkra, ahol ehhez hasonló témákról is szót fogunk ejteni. Ezen túl megtudhatja azt is, hogy milyen befektetési lehetőségeket látnak a profik a piacon, és hol érdemes magas hozammal kecsegtető részvényeket keresgélni.