Már megint a kapusokkal tol ki az új vb-labda

VB labda teszt
Vágólapra másolva!
Máshogy kell meglőni, mit a hagyományos labdákat, gyors, könnyű, és úgy kacsázik, mint egy strandlabda, de legalább több lesz a bombagól. Az MTK focistáival kipróbáltuk, mi újat tud mutatni a brazíliai vb-re összerakott Brazuca. A reakciók hasonlóak voltak, mint négy éve a Jabulani esetében: a kapust felbosszantotta, a csatárok viszont élvezettel lövöldöztek vele.
Vágólapra másolva!

Most, amikor előfordul, hogy egy közepes méretű faluban is modern stadion nő ki a földből, csak sajnálni lehet az MTK focistáit, hogy olyan környéken kell készülniük, ahol az ember amúgy egy másodpercet sem töltene el szívesen. Az MTK-stadion környéke jóval lepattantabb, mint a bő két éve írt riportunk idején volt, az edzőpályához közeli lépcsőkön szétdobált szemétrengeteg a sokszorosára nőtt, csak a pálya minősége megfelelő. "2016-ra kész lesz az új stadion, itt pedig lesz egy nyolcpályás edzőkomplexum" - magyarázkodik az MTK egyik focistája a Garami József által tartott edzés után.

Azért az új vb-labdát itt is ki lehet próbálni. Kérésünkre a Pölöskei Gábor másodedző irányította néhány fős társaság már a kedd délutáni MTK-edzés közben beveti Brazucát a kényszerítőzésben. "Ez túl puha" - mondja az egyik fiatal játékos. "Persze, a labdával van a baj" - jön rá a tréner válasza egy félmosoly kíséretében. Garami József kijelöl fél tucat játékost, és már kezdődhet is a teszt.

Jól meg lehet lőni, de

Egy kis dekázgatás után Vass Patrik és társai - az Origo tudósítójával együtt - távoli lövésekkel próbálkoznak. Nekünk az tűnik fel, hogy nagyon le kell szorítani a labdát, kétszer is az égbe lövünk. Érezhető, hogy az MTK utánpótlás-válogatottban is megfordult játékosai már ismerik a labdát, a magyar válogatott meccseken ugyanis már volt dolguk vele.

"Érdekes labda, nagyon szitál, főleg a távoli lövéseknél jön ki, hogy mennyire rossz tulajdonságai vannak" - elemez szókimondóan a csapat kapusa, Hegedüs Lajos, miután bemutatott pár nagy vetődést. "Kíváncsi vagyok, mi fog a vb-n ebből kijönni, és hogy fognak a kapusok reagálni. A labdát más rúgótechnikával kell ellőni, már csak azért is, mert nagyon könnyű - olyan, mint egy röplabda. Nem kell nagy erőt kifejteni, a technika fontosabb" - teszi hozzá Hegedüs.

A 21 éves Kelemen Dávid nagyon jól lő távolról, kérésünkre félpályáról is megpróbálja ráívelni, és egy-két biztató kíséret után a gól sem marad el. "Jól meg lehet lőni, de a kapusok szempontjából nem túl jó labda, a szél is szépen rángatja" - értékeli a Brazucát Kelemen. Az íveléseinél előfordul, hogy a szél akadályozza meg a gólt. "Egyetértek azzal, hogy sok gól lesz a vb-n. A fogása és a húzása is jó, szerintem jó labda. Ha az NB I-ben is ilyet használnánk, több bombagól lenne."

Messi is barátkozott vele

A Brazuca a gyártó adidas szerint természetesen roppant egyedi. "A szerkezeti újdonságok, az egyedi szimmetrikusság, a hat különálló különböző felület jobb aerodinamikai tulajdonságai még jobb tapadást, labdakezelést és stabilitást tesznek lehetővé" - írták a még decemberben kiadott sajtóanyagban.

A labdát sokáig tesztelték, egy FIFA-szabály miatt két és fél évig, 10 ország 600 játékosának a bevonásával. Besegített a Milan és a Bayern, illetve két brazil klub, a Palmeiras és a Fluminense is, az esetleges építő kritikákról pedig többek között Lionel Messi, Iker Casillas, Bastian Schweinsteiger és Zinedine Zidane révén értesülhetett a gyártó.

Úgy kacsázik, mint a strandlabda

Közben megnézzük, hogy megy a szögletből becsavarás - nem könnyű, mert nem mindig arra megy, amerre a rúgó gondolná. A flow-élmény megvan, csak a labdára és a pályára koncentrálunk, pedig a pálya sarka mögött egy elképesztően romos tákolmány omladozik, az egyik focista meg is jegyzi, hogy egyszer egy hullát találtak a házikóban. De ettől még rá lehet tekerni a szögletet. "Úgy kacsázik, mint egy strandlabda a vízben. Nekem mégis tetszik" - összegzi a labdáról alkotott véleményét Vass Patrik. "Nagyon gyorsan megy a pályán, és az NB I-ben használtak mindegyikénél könnyebb, sokkal nagyobbat lehet vele lőni. Aki a támadó foci híve, az jól fog járni vele a vb-n, mert könnyebb vele gólt szerezni" - folytatja a csatár.

A kapufás játék győztese Hegedüs kapus, elsőre telibe találja, méghozzá irtózatos erővel. Tudósítónk centikkel lő a léc alá többször is, amit itt nem díjaznak, így az utolsó hely a miénk. "Amikor a kapu felé megrúgják, jobbra-balra ingázik, így a kapus nem tudja eldönteni, hogy melyik irányba vetődjön. Olyan, mint a többi labda, csak sokkal könnyebb. Nem tömör, nagyon meg lehet lőni, és száll rendesen. Amit mi használunk, az masszívabb labda, így a passzokat is jobban ki lehet számítani" - jelenti ki Bese Barnabás.

Bármilyen is a labda, az MTK-sok szívesen trükköznek még vele egy sort, pár bomba is elsuhan még a kapu felé jó 20 méterről, és az edzést figyelő két néző két ollózást is láthat.

A Brazuca név azt jelenti, brazil, és átvitt értelemben az ottani életstílusra utal. Tény, hogy bohém a labda is, de hogy mennyire, az majd a vb-n kiderül.