Így vágja tönkre a középosztályt a válság

Munkahelyek számának változása a recesszió alatt.
Vágólapra másolva!
Az tény, hogy a válság elég rosszul jött a középosztálynak, viszont még az ebből való kilábalásból is látszólag rosszabbul jönnek ki, mint a legfelsőbb, vagy éppen legalsóbb rétegek.
Vágólapra másolva!

Természetesen a jelenség nem ismeretlen, ám érdekes, hogy még William Dudley, a Fed New York-i elnöke is részletesen beszélt a problémáról a minap. A lényeg:

A gazdasági gyengélkedés (2007-2010) ideje alatt 9,3 százalékkal csökkent a középosztálybeli munkák száma. Közben a magasabb képességet igénylő munkák 1 százalékkal nőttek, míg az alacsonyabb képzettséget igénylő munknák pedig csak 2,6 százalékkal estek vissza.

Munkahelyek számának változása a kilábalás alatt. Forrás: New York Fed

Amikor elkezdődött a javulás (2010-2013), és a "legjobb" munkák száma 7,8, míg a legrosszabbaké 6 százalékkal emelkedett, addig a középosztály csak 1,9 százalékos növekedést látott.

Munkahelyek számának változása a recesszió alatt. Forrás: New York Fed

A munkaerőpiac tehát alaposan átalakul, és válság ide, vagy oda, ez sem tudja megakadályozni a folyamatot. Sőt, még fel is gyorsíthatja azt, mivel a gazdasági gyengélkedés következtében a kormányzati költekezés is mérsékeltebb, ez pedig a közszolgák bérezésére is negatív hatást gyakorol. Jellemzően ezek tipikusan középosztálybeli munkát jelentenek.