A Tibi csokis elnök letette az esküt

ukrán választási kampány, petro poroshenko
Petro Poroshenko was appointed Ukrainian foreign minister on October 9, 2009.
Vágólapra másolva!
Petro Porosenko lett Ukrajna új államfője, miután letette az elnöki esküt. A milliomos édességipari vállalkozóból lett 48 éves elnök beszédében kiállt a béke, a biztonság és az ország egysége mellett, hangsúlyozva, hogy nem akar sem háborút, sem leszámolást. A Krímet azért ukrán földnek tekinti.
Vágólapra másolva!

Letette az esküt Petro Porosenko új ukrán elnök. A beiktatáson számos külföldi állami vezető vett részt, köztük Joe Biden amerikai alelnök. Porosenko ismertette programját, amelynek értelmében hamarosan előrehozott regionális választásokat tartanak az ország keleti megyéiben, illetve decentralizálják a hatalmat a régiók között.

Forrás: AFP/RIA Novosti/Grigoriy Vasilenko

Porosenko felszólította a keleti megyékben harcolószakadárokat, hogy tegyék le a fegyvert, teljes büntetlenséget ígérve azoknak, akiknek a kezéhez eddig nem tapadt vér. Kijelentette, hogy Ukrajna területi integritásáról nem nyit vitát, sőt az Oroszország által nemrég annektált Krím félszigetről is azt mondta, hogy mindig ukrán föld volt, és az is marad.

Elítélte elődje, Viktor Janukovics elnöki ténykedését, és azzal vádolta, hogy támogata a terroristákat a keleti tartományokban és ő is felelős a kialakult helyzetért.

A Porosenkót csokikirályként is emlegetik, a hozzá tartozó édesipari cégeket tömörítő Roshen-csoport ugyanis Ukrajna legnagyobb édességgyártója. A Roshennek Magyarországon is van érdekeltsége: a Bonbonetti Choco kft. révén övé a Tibi csokoládémárka, és a Cherry Queen konyakos meggy. Vagyonát 2013-ban 1,6 milliárd dollárra becsülte az amerikai Forbes magazin.

Porosenko az egyetlen oligarcha, aki a kezdetektől fogva kiállt az EU-hoz való közeledés mellett. Aktív volt a kijevi tüntetéseken, de már a 2004-es narancsos forradalom vezetésében is fontos szerepet játszott, pedig 2001-ben még a Janukovics-féle Régiók Pártjának egyik alapítója volt. Igaz, egy éven belül kilépett, és a Viktor Juscsenko féle Mi Ukrajnánkhoz csatlakozott. A 2004-es forradalom után hatalomra került Juscsenkóval aztán olyan szorosra fűzte a kapcsolatát, hogy két lányának a keresztapja is lett.

Az ukrán elnökválasztás előzményeiről részletesen itt olvashat.