Vágólapra másolva!
Nagykorúvá vált a Sziget, a Balaton Sound elballag az óvodából lassan – igazi sikertörténetek, de minden magyar fesztiválok felett ott van az EFOTT a maga 38(!) évével. 
Vágólapra másolva!

A szervezők szokás szerint rengeteg energiát feccöltek abba, hogy a fesztivál friss maradjon, ezért a hazai előadók krémje teszi tiszteletét a következő öt napban az EFOTT Nagyszínpadán. A mostanában megszokott nevek mellett azonban a hallgatói fesztivál több érdekességgel is szolgál. Külön figyelemmel válogattak például a '90-es évek popkultúrájának színes palettájáról: itt lesz a Brooklyn Bounce, a Vengaboys és a Mr. President is. A jogosultsága egy ilyen line upnak, bármilyen hihetetlen, még jogos is. Egyrészt felnőtt egy korosztály, akik számára ez már maga a nosztalgia – és akik remélhetőleg ott ugráltak Miskolctapolcán tegnap este. Másrészt, bármilyen fájó, még a mai napig vannak olyan klubok Magyarországon, ahol ezekre a dalokra rázzák szombat este, fittyet hányva az újdonságokra.

EFOTT 2014 Forrás: Bódis Krisztián

A magyar nagy öregek is kiveszik a részüket a tombolásból, az EFOTT esélyt ad nekik arra, hogy az igazán fiatalok közül újabb rajongókat toborozhassanak. A Tankcsapda egész nyarat betöltő születésnapi ünnepségsorozata természetesen itt is folytatódik: az első nap sztárfellépői 25 éve játszanak együtt – nagyjából ennyi lehet a jelen lévő közönség átlagéletkora.

EFOTT 2014, Tankcsapda Forrás: Origo

Rajtuk is bőven túltesz azonban az Edda, akik számára Miskolc megkönnyeznivalóan különleges helyszín, ugyebár; illetve a Karthago, akik ugyanabban a felállásban érkeznek, ahogy 35 éve is zenéltek a városban.

EFOTT 2014 Forrás: Bódis Krisztián

A fesztiválok programjait böngészve megszokott, hogy van külön metálsátor, rajongók és ellenzők együtt látják be, hogy az ilyesmivel jobb elvonulni. Arra viszont ritkán van példa, hogy a hiphop műfaja kapjon önálló helyszínt. Az idén az EFOTT-on ez is megvalósul:

“A műfaj népszerűbb mint valaha, a tengerentúlon és hazánkban egyaránt. Itthon a huszonévesek pedig alapvetően a hazai hiphopelőadókat favorizálják, ezeket a videókat nézik, ezekre a koncertekre járnak. Ezzel együtt felnőtt Magyarországon a műfaj. Profi klipek készülnek, érett produkciók állnak színpadra, sok külföldi hiphopelőadó megfordul az országban. Ráadásul a műfaj egyik sajátossága, hogy könnyen magába olvaszt más zenei stílusokat a reggae-elemektől mondjuk az electróig, a 90-es évek klasszikus hangzásától egészen a trapig mindenki megtalálja benne azt ami hozzá közel áll” – mondja Venom, a Halott Pénzből.

A szervezők olyannyira komolyan veszik a néhány éve rohamosan növekvő hazai hiphopszcénát, hogy az ahhoz érintőlegesen kapcsolódó slam poetry is megjelent a programban. Nyugodtan mondhatjuk, hogy mostanra kisebb kultusz övezi az ismertebb slammereket, de nem csak ők lépnek fel esténként, sőt. A konferansziéként működő Mavrák Kata Hugee elmondása szerint kifejezetten várják a környékről érkező, ismert és még ismeretlen verselőket a színpadra.

A délutáni slam poetry után pedig jöhet a buli: a színpad programját ki más válogathatta volna össze szakértőbb módon, mint az Animal Cannibals tagjai? Ők maguk egyébként házigazdaként egész héten megtalálhatóak a környéken. Fellép az NKS, a Hősök és Funktasztikus is, a koncertek után DJ-k vigyázzák a ritmust hajnalig. Bár az olyan nevek, mint a Punnany Massif vagy a Halott Pénz természetesen a Nagyszínpadon kapnak helyet, biztosak lehetünk abban, hogy tiszteletüket teszik a kollégáknál.

“A Hősök fellépését mindig nagyon jó végigbólogatni, profik a színpadon, és nagyon jól kommunikálnak a közönséggel. Ha egy napon lépünk fel, a Hello lányok című Halott Pénz-számra Mentha, a Benned minden megvanra Eckü ugrik be a mi koncertünkön. Érdemes meghallgatni a közönség ovációját, mikor meglepetésvendégként berohannak a színpadra!” – mondja Venom. Tegnap is beugrottak, ezúttal azonban Halott Pénzék, méghozzá a Soerii & Poolek-koncertre. A műfaj szerelmeseinek tehát mindenképpen ajánlott a részvétel: a nyári fesztiválok közül talán a legszínesebb gárdát vonultatják fel itt.

A zene mellett az EFOTT – eredeti célkitűzéseit szem előtt tartva – nagy hangsúlyt fektet az egyéb közösségi programokra, például a sportra. Itt folytatódik tehát a lezajlott fesztiválokon már sikerrel bemutatkozó teqball-bajnokság, illetve számtalan egyéni és csapatjáték kipróbálható az egészségközpontban. Bár sportnak a szó klasszikus értelmében nem nevezhető, de nagyon aranyos kihívások elé állít az EFOTT Társasjáték: aki bevállalja, az viccesebbnél viccesebb feladatokat kap egy kerék megpörgetésével, a nyereménye pedig hetijegy lehet a jövő évi fesztiválra.