Padlóra küldhetik a vébén az európai focit

Cristiano Ronaldo, foci, foci-vb, portugál fociválogatott
BRAZIL, Manaus : Portugal's forward Cristiano Ronaldo reacts during a Group G match between USA and Portugal at the Amazonia Arena in Manaus during the 2014 FIFA World Cup on June 22, 2014. AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG
Vágólapra másolva!
Amióta a focivébén a csoportkör után nyolcaddöntőket rendeznek, először fordulhat elő, hogy nem jut európai válogatott a legjobb nyolc közé.
Vágólapra másolva!

Persze ez csak elvi lehetőség, hiszen nehéz elképzelni, hogy Németország ne lépne túl Algérián, de az feltűnő, hogy a korábbi tornákon rendre voltak tiszta európai nyolcaddöntők, idén azonban egy ilyen sem lesz. Éppen ezért szélsőséges esetben előfordulhat, hogy nem jut európai csapat a nyolc közé, ha mind a hat elbukja a nyolcaddöntőjét.

Amióta az 1986-os vébén visszakerültek a nyolcaddöntők - 1974-ben, 78-ban és 82-ben a csoportkört egy középdöntő követte -, mindig volt legalább két olyan párharc, amelyben két európai csapat találkozott egymással, de 1990-ben és 2006-ban például négy ilyen meccs volt a 16 között.

A mostani tornán induló tizenhárom európai csapaból hét már elbúcsúzott, köztük három korábbi világbajnok, Anglia, Olaszország és Spanyolország, de előzetesen az oroszok és a portugálok kiesése is meglepetés lett volna, a játékukat látva azonban már nem az.

Ez nem Ronaldo vébéje volt Forrás: AFP/Francisco Leong

Az állva maradt hat európai közül a német, francia, holland, belga négyesnek lehet a legtöbb esélye a végső sikerre, de a németek és a franciák már a nyolc között összeakadhatnak, mert egy ágra kerültek, míg Hollandia és Belgium legkorábban az elődöntőben találkozhat.

A mostani megelőzően kilenc vébét rendeztek Európán kívül, és csak egyszer tudott európai csapat nyerni, éppen a legutóbbi, 2010-es dél-afrikai tornán, amely Spanyolország győzelmével zárult.