Mit ér a szardíniakonzerv, ha 2000 forintba kerül?

Luxus szardínia címlapkép
Vágólapra másolva!
Pár hete megtaláltuk a mindenhol elérhető szardíniakonzervek legjobbjait, de mit érnek az ezeknél akár nyolcszor drágább luxustermékek? Indokolja bármi az árkülönbséget?
Vágólapra másolva!
Sok gyönyörű dizájn egy helyen Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A tesztelt termékek mellé ismét vettünk egy-egy dobozzal a legjobbakból (A Nuri és az Armorial mindenhol elérhető szardíniákat érintő tesztünk győztesei voltak, a Nuri ízben, az Armorial ár-érték arányban volt a legerősebb. A többi konzervet delikátüzletben vettük.), hogy legyen mihez viszonyítani.

A termékek:

Armorial szardínia pikáns növényi olajban – 125 g, 309 Ft
Armorial szardínia extraszűz olívaolajban – 125 g, 326 Ft
Nuri szardínia olívaolajban – 125 g, 849 Ft
Nuri szardínia csípős olívaolajban – 125 g, 849 Ft
La Belle-Iloise szardínia mogyoróolajban – 115 g, 1290 Ft
La Belle-Iloise csont nélküli szardíniafilé extraszűz olívaolajban – 115 g, 1790 Ft
La Belle-Iloise szardínia nizzai olívabogyóval – 115 g, 1790 Ft
La Perle des Dieux 2013-as évjáratú szardínia – 115 g, 2290 Ft

Forrás: Táfelspicc

Szűz vs. nem szűz

A különbségek bárki számára nyilvánvalóak, aki kipróbálja ezeket. A drága konzervek finomabb olajjal, gerinc és farok nélküli (ollóval egyenként levágják), nagyobb méretű halakkal dolgoznak, amelyek bőre hibátlan babapopsi simaságú, és gondolkodás nélkül tunkolnánk a szaftjukat is, nem csak a halat falnánk. Az olaj minősége, tekintettel a konzervek 20-30%-os olajtartalmára, nem olyan mellékes, mint sokan gondolnák.

Rend és szépség egy La Belle-Iloise konzervben Forrás: Táfelspicc

Az általunk tesztelt drága konzervekben (a Nuriban olívaolaj, az Armorialokban extraszűz olíva-, vagy növényi olaj van) egy kivétellel extraszűz olívaolaj volt. A kivétel földimogyoró-olajjal készült, ez a termék, bár hibát nem találtunk benne, azt a hozzáadott értéket sem képviselte, amit az extraszűz olívaolajos változatok. Ennek legfeljebb akkor látjuk értelmét, ha valaki különlegesen jó halat keres az olíva enyhén csípős karaktere nélkül.

Szardínia földimogyoró-olajban Forrás: Táfelspicc

Az évjáratot nem érezzük, az olívabogyót igen

A legdrágább, évjáratos szardínia a még prémiumok között is kiemelkedő árán kívül semmivel sem sokkolt le bennünket, ami indokolná a plusz ötszáz forintot, cserébe az olívabogyós és a teljesen natúr La Belle-Iloise és az olívabogyós is tud valamit, amiből sok mindent megértettünk a szardíniáról.

Mindkettő teljesen mentes attól a karaktertől, amiért a halkonzervet sokan büdösnek tartják/érzik. A bennük lévő halak egy egészen éteri változatát mutatják be a halkonzervnek: az ujjainkra fröccsenő olaj nem halszagú, a halhús pedig elegáns. Faltuk őket, mintha nem lenne holnap, és soha, de soha nem raknánk ezeket kenőkbe, pástétomokba. Finom rozskenyér, egy csepp frissen facsart citrom, ezeknek nem kell több, sőt, ezekbe fölösleges többet rakni.

Forrás: Táfelspicc

Két csípős van csak a gáton

Csilis konzervet nem találtunk a delikben, ezért fogtuk az Armorialt és a Nurit, hogy összehasonlítsuk őket. Az olaj itt is döntő, a Nurit tunkolnánk, az Armorialt nem. A csípősség mértéke viszont nagyon eltérő, a Nuri a haltestek mellett található, majdnem kisujjnyi piri-piritől korrekt mértékben csípős, az Armorial viszont még pikánsnak sem mondható, nagyon szolid, az egész családnak feladható. A Nuri ráadásul fűszeres – babérleveles, borsos – ez volt, akinek nagyon tetszett, de volt, akinek nagyon nem.

Forrás: Táfelspicc

Ami viszont a drága konzervek kifinomultságának élménye mellett még kellemesebb meglepetés volt, hogy a két sokkal olcsóbb márka milyen keményen helytállt a drága konkurenciával szemben. Ebben az összehasonlításban sem fogalmaztunk meg ellenvéleményt vagy mellékízeket velük kapcsolatban.