Így szabaduljon meg egy rossz befektetéstől

Vágólapra másolva!
Legalább olyan nehéz eldönteni, hogy mikor szabaduljunk meg egy befektetési alaptól, mint azt, hogy mikor szálljunk be. Megmutatjuk, milyen lépéseken célszerű végigmenni, ha el szeretnénk adni az aktuális befektetésünket.
Vágólapra másolva!

Néhány héttel korábban végigmentünk azon, hogyan célszerű kiválasztani egy befektetési alapot. A témáról szóló sorozatunkat azonban nem éreznénk teljesnek, ha nem ismertetnénk meg az Investor.hu olvasóit azzal, hogy mikor érdemes kiszállni egy befektetési alapból. Sokunk számára ugyanis a helyes kiválasztás ellenére is elérkezik az a pont, amikor úgy érezzük, hogy talán meg kellene szabadulnunk az alaptól, és más helyet kellene keresnünk a megtakarításunknak.

Ez a cikk abban adhat jó támpontot, hogy eldöntsük, mikor szabaduljunk meg egy befektetési alaptól. A tippek segítségével pedig akár nagyobb veszteségektől is megkímélhetjük a pénztárcánkat. Természetesen az Investor Trader ügyfelei számos egyéb tanácsot kaphatnak a témával kapcsolatban az ingyenes oktatásainkon, amihez elég csak számlát nyitnia itt.

1. Miért merül fel az eladás gondolata?

Az első legfontosabb lépés, hogy tisztázzuk, egyáltalán miért is merül fel bennünk, hogy ki kellene szállnunk az adott alapból. Az alappal kapcsolatban van valamilyen problémánk, például nem tetszik az alapkezelő, a cég, satöbbi? Netalán likviditáshiánytól szenvedünk, és szükségünk van a befektetett tőkénkre? Vagy valamiért csak változtatni szeretnénk a megtakarítási portfóliónk összetételén?

Bármi legyen is az ok, azt előbb le kell tisztáznunk magunkban, hogy helyes döntést tudjunk hozni. Teljesen más a helyzet akkor, ha például egy autóvásárláshoz szükségünk van a pénzre, mint ha csak például az alap teljesítményével nem vagyunk megelégedve. Előbbi esetnél ugyanis előfordulhat, hogy nem válunk meg teljesen az alaptól, mert megfelelően ítéljük meg a hozamait, és csak a tőkénk egy részét vesszük ki belőle. Ha az utóbbi eset áll fenn, akkor viszont az alapnak teljes egészében hátat fordíthatunk.

Olyan helyzet is előállhat, hogy úgy ítéljük meg, célszerű leépítenünk az olyan befektetési alapunkat, mely hasonló piacokon, eszközökbe fektet be, mint a másik, de mégis gyengébben teljesít. Esetleg csak módosítani szeretnénk a portfóliónkon, mivel úgy ítéljük meg, hogy egy másik eszközosztályban jobban fialtathatnánk a pénzünket.

Bármi legyen a szituáció, ezeket a dolgokat nem árt átgondolni, mielőtt cselekednénk, így elkerülhetjük a meggondolatlan döntéseket.

Forrás: 123rf.com

2. Ma is megvenném az alapot?

Mielőtt megveszünk egy befektetési alapot, számos szempontot megvizsgálunk, hogy miért pont az adott eszközt válasszuk (erről szólt a korábbi cikkünk). A mi szerepünk azonban a vásárlás után nem ér véget, és az alap mellett szóló okokat később is újra és újra meg kell vizsgálnunk. Ha már úgy ítéljük meg, hogy néhány szempont szerint az alap már nem menne át a rostánkon, és ma már nem vennénk meg, akkor célszerű lehet váltani.

3. Ha nem ez az alap, akkor melyik?

Ha a második pont átgondolása után arra jutottunk, hogy ma már egy másik alapot választanánk, akkor felmerül a kérdés, hogy pontosan milyet? Ebben az esetben menjünk végig megint a kiválasztás helyes folyamatán, mivel így össze tudjuk hasonlítani a jelenlegi választásunkat a vele hasonló típusú jelöltekkel.

A szóba jöhető alapokat számos szempont szerint összevethetjük, ami segíthet eldönteni, hogy az új választás előrelépésnek számít-e a mostanihoz képest. Előfordulhat ugyanis olyan eset, amikor nem találunk jobb választást, és csak azért, hogy csináljunk valamit a portfóliónkkal, nem érdemes kiszállnunk a jelenlegi alapunkból.

A lényeg, hogy mielőtt az eladás mellett döntünk, gondoljuk át, egyáltalán célszerű-e egy másik alapba „átpakolnunk” a megtakarítási tőkénket.

4. Segít-e az eladás?

Ha az előző pontok átgondolása után arra jutottunk, hogy megválnánk a mostani alapunktól, és a felszabaduló tőkét nem megélhetési vagy egyéb célokra fordítanánk, akkor érdemes letisztázni, hogy a lépés előrébb visz-e minket a céljaink eléréséhez. Ha a tőkénk különböző eszközök közötti elosztását szeretnénk javítani, akkor a mostani befektetésünk eladása segít-e ennek a célnak az elérésében, vagy sem.

Ehhez elengedhetetlen az előző pontok átgondolása, különösen az elsőé, melyben meghatároztuk, hogy mi a célunk a lehetséges eladással.

5. Ne tétovázzunk!

Ha végigmentünk ezeken a lépéseken, és határozottan az eladás mellett döntöttünk, akkor ne tétovázzunk. Számos befektető ugyanis nem, vagy túl későn meri megtenni az utolsó lépést, és így beleragad egy rossz befektetésbe. Ez pedig súlyos veszteségekkel is együtt járhat, ráadásul az is előfordulhat, hogy nagyobb hozamoktól esünk el. A lényeg, hogy ha már elhatároztuk magunkat, ne tétlenkedjünk, és merjünk váltani!

Aki ezen az öt ponton végigmegy, az már jóval többet tett a sikeres befektetés eléréséért, megfelelő megtakarítási portfólió kialakításáért, mint egy átlagos befektető. Természetesen semmilyen módszer nem tudja garantálni a tuti nyereséget.

Ha ennél részletesebben érdekli a téma, ingyenes oktatásainkon személyesen is felteheti a kérdéseit. Ezen túl kérdezhet tőlünk az alábbi űrlap segítségével is.