Spanyolországban terjeszkedne az Orange

Vágólapra másolva!
Felvásárolná a spanyol Jazztel telekomtársaságot a francia Orange, mely 3,4 milliárd eurós ajánlatot tett a cégre. A hírre nagyot ugrott a Jazztel árfolyama. 
Vágólapra másolva!

Az Orange 3,4 milliárd euróért szándékozik felvásárolni a spanyol Jazztelt, ezzel a francia cég az elmúlt 10 év legnagyobb felvásárlását viheti végbe. Ahogy korábban is beszámoltunk róla, a francia Orange a hazai piacán dúló árháború miatt kényszerül külföldi piacokon terjeszkedni. A hír hatására a Jazztel részvényeinek kereskedését ideiglenesen fel is kellett függeszteni tegnap, mert árfolyama 17%-ot ugrott, amivel 12 éves csúcsra ért fel. Ma pedig újabb 6 százalékkal erősödik a papír.

Jazztel napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az ajánlat szerint az Orange részvényenként 13 eurós árat ajánlott fel a riválisért, ami 22%-kal magasabb a szeptember 12-i záróáruknál. A Jazztel részvényei éppen emiatt ugrottak fel a 13 eurós szint közelébe. A döntés most a Jazztel részvényesek kezében van, akik a részvények legalább felével rendelkeznek, de nem szabad elfelejtkezni a vezetőség birtokában lévő majdnem 15%-ról sem, akik már kifejezték elkötelezettségüket az eladás irányába.

A tervek szerint az Orange 2 milliárdos tőkeemeléssel és hibrid kötvények kibocsátásával fogja finanszírozni a vételt. Ez a kombináció 1,3 milliárdos további bevételt és költség megtakarítást eredményez.

Az Orange Spanyolország harmadik legnagyobb mobil szolgáltatója a Telefonica SA és a Vodafone Group mögött. A lehetséges felvásárlással 1,5 millióval bővülne az előfizetői köre. Az Orange legutóbbi 4 millió dollárt túllépő felvásárlása 2005-ben történt, amikor spanyol mobil szolgáltató, Amena SA-t vásárolta fel 6.4 milliárd euróért.

Forrás: Investor.hu

A Jazztel bevétele negyedévről negyedévre folyamatosan növekszik, ebben az évben elérte az 1,2 milliárd eurót, amivel megnégyszerezte a 2007-es teljesítményét. A cég 2013-2017-re vonatkozó üzleti terve szerint céljuk a 2 millió ügyfél elérése 2017-ig.

Az Orange CEO-ja, Stephane Richard már egy éve beszél arról, hogy fontolgatják a spanyol üzleti élet konszolidációját. Az ügyet ismerők szerint ennek útjában eddig a túl magas árak álltak.

A lehetséges tranzakció hírére az Orange árfolyama 2,6%-ot esett a párizsi tőzsdén. Ennek oka, hogy a befektetők vélhetően nem örülnek a tőkeemelés eredményhigító hatásának.