A cégeknek olcsóbb az áram

Vágólapra másolva!
A verseny lenyomta a villamos energia árát. Egy felmérés szerint még nem mindegyik kisvállalat használta ki a piac adta lehetőségeket.
Vágólapra másolva!

Elsősorban az egyre fokozódó piaci verseny miatt csökkenthetik az idén az áramköltségeiket a hazai vállalkozások. Az európai nemzetközi áramárak elérték azt az alsó küszöböt, amelynél lejjebb már nemigen csökkenek majd rövid- és középtávon, állítják az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. szakértői. A magyar energiaszektort érintő változások miatt most már egyre több nagy, nemzetközi hátterű kereskedőcég lépett be a piacra. "A kínálati oldalon folyamatosan jelennek meg olyan vállalkozások, amelyek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek erre az üzletágra bízva abban, hogy az egyéb területek szerény nyereségét a szabadpiaci energiakereskedelemben pótolni tudják" - mondta Kis Gergely, az ALTEO kereskedelmi igazgatója.

Állami közműholding

A jelenlegi információk szerint az állami közműholding első lépésben a lakossági ügyfelek számára kíván szolgáltatásokat nyújtani, a szervezet várhatóan csak a jövő év első felében kezd működni. "Sok kis- és közepes vállalkozás kivár az állami közműholding indulása miatt a jövő évi szerződésekkel. Érdemes lehet viszont egy jövő évre szóló szerződéssel bebiztosítani az áramellátás biztonságát. Kockázat ebben nem rejlik, hiszen az ellátási szerződések általában egy évre szólnak, és az elszámolást követően felmondhatóak. Ebben a tekintetben tehát nincs kockázat" - véli Kis Gergely.

Ki kell használni

Az ALTEO belső piaci felméréséből az látszik, hogy még közel sem használta ki minden kisvállalat a versenypiac adta lehetőségeket, ami jelenthet még tartalékot a kereskedőcégeknek. Ezek a cégek eddig valami miatt nem léptek, de a jelenlegi szabadpiaci árak mellett érdemes lenne rászánniuk magukat, akár a jelenlegi költségeik 20-30 százalékát is megtakaríthatnák, állítja a kereskedelmi igazgató. Ráadásul mivel a kínálati oldalon éles a verseny, a pár ezer kilowattórás fogyasztással bíró vállalkozásokat is tárt karokkal várják a kereskedők.