Csúcsra pörgött a gyógyszeripar

gyógyszerlobbi
Vágólapra másolva!
Remekül teljesít eddig az idei évben Nyugat-Európa három legnagyobb piaci kapitalizációjú gyógyszercége, miután mindegyik történelmi magasságokba jutott az elmúlt hetekben. Azóta az árfolyamokban jelentős korrekció állt be, azonban láthatunk arra utaló jeleket, hogy készen állnak ismét erősödésbe lendülni a részvények. Fontos lesz azonban szemmel tartani a Sanofi és a Novartis jövő hét elején esedékes gyorsjelentéseit, hiszen ezek jelentős befolyással lehetnek az árfolyamok alakulására.
Vágólapra másolva!

SANOFI: Ismét csúcsra futhat

Igencsak jól futott idén a Sanofi szekere, szeptember végén ugyanis történelmi csúcsot állított fel 90 euró körül. Innen viszont egy jelentősebb korrekció történt, aminek során több mint 13 százalékot zuhant a részvény árfolyama. Az esést a február óta tartó emelkedő trendvonal állította meg, innen sikerült az elmúlt napokban egy komolyabb felpattanást produkálnia.

A további erősödés útjában a 84,3 eurónál található 50 napos mozgóátlag áll, ennek áttörése után azonban a 90 eurós történelmi csúcsot is célba vehetné. Ezt az eshetőséget az MACD indikátor mozgása is támogathatja, amely az RSI indikátor után szintén vételi jelzést adhat.

Amennyiben mégis gyengülni kezdene az árfolyam, a 80 eurós szint állíthatná meg. A közelben húzódik ráadásul a trendvonal és a 200 napos mozgóátlag, melyekről csökkenés esetén ismét megpróbálhatna elrugaszkodni. A technikai kép ezek letörése esetén jelentősen elromlana.

Sanofi napi grafikon (Euronext Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

ROCHE HOLDING: Történelmi csúcs közelében jár

Szintén remekül teljesített az elmúlt időszakban a Roche Holding, így érdemes lehet szemmel tartani a részvény alakulását. A Sanofihoz hasonlóan szintén szeptemberben ért el új történelmi csúcsot. Az ezt követő korrekciót a 61,8 százalékos Fibonacci-szint, a trendvonal és a 200 napos mozgóátlag hármasa állította meg, sőt innen még egy komolyabb elrugaszkodásra is futotta.

Remek jel lehet, hogy a szeptemberi kitörés után ismét túl tudott jutni a 275 frankos ellenálláson. Ezáltal megnyílt előtte az út a korábbi, 285 frankos történelmi csúcs felé vezető úton. Amennyiben ezúttal túl tudna ezen jutni, akár a 138,2 százalékos Fibonacci-szintet is megcélozhatná 312 frank körül. Az emelkedést az MACD vételi szignálja is támogathatja.

Abban az esetben, ha lefordulna jelenlegi szintjéről, elsőként a 275 frankos szintnél, és a 272 franknál húzódó 50 napos mozgóátlagnál lelhetne támaszra. Abban az esetben, ha ezek nem tudnák megtartani az árfolyamot, ismét a trendvonal és a 200-as mozgóátlag kettőse nyújthatna menedéket.

Roche Holding napi grafikon (Zürich) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

NOVARTIS: Trendcsatorna aljáról pattant

Akárcsak a korábban említett versenytársai, a Novartis is az elmúlt hetekben döntött történelmi csúcsot. A 90 frankos szint elérése után itt is jelentősebb korrekció állt be, azonban a trendvonal és a 200 napos mozgóátlag kettősének köszönhetően ismét emelkedésbe tudott kezdeni.

Abban az esetben, ha folytatná erősödését, ismét a 90 frankos történelmi csúcs felé vehetné az irányt. Ehhez elsőként az 50 napos mozgóátlagon kellene túljutnia, de ha sikerrel járna, a későbbiekben a csatorna tetejét is elérhetné. Igen kedvezően festenek az indikátorok, az RSI ugyanis kilépett a túladott zónából, az MACD pedig hamarosan vételi jelzést küldhet.

A részvény piacán gyengülés esetén elsőként a 82 frankos szint szolgálhatna támaszként. Amennyiben ez elesne, ismét a trendvonal és a 200 napos mozgóátlag kettőse nyújthatna menedéket.

Novartis napi grafikon (Zürich) Forrás: AmiBroker, Investor.hu