Vágólapra másolva!
Új rekordot ütött tegnap az S&P 500 és a Dow Jones amerikai részvényindex is, melyeket többek között a kedvező gyorsjelentések segítették. Eközben Ázsiában vegyes teljesítményeket lehet látni.
Vágólapra másolva!

USA: Új csúcson az S&P 500 és a Dow Jones

  • Vegyesen szerepeltek az amerikai részvénypiacok, a főbb indexek közül a Russell2000 és a Nasdaq 0,1 százalékos mínuszban zárt, míg a S&P500 és a Dow 0,6 százalékos emelkedésre volt képes. Az S&P500 és a Dow Jones ezzel újabb történelmi zárócsúcsot ért el, előbbi 2 023,57 pontos értékével. A republikánus párt szenátusi többsége, és a kedvező gyorsjelentések segíthették az emelkedést. Főleg a közművek teljesítettek jól, 2,3 százalékos emelkedést hoztak össze átlagosan a papírok, míg az egészségügyi cégek 0,2 százalékot veszítettek értékükből a tegnapi kereskedésben.
Forrás: Investor.hu

  • Némileg erősödött a dollár az elmúlt órákban az euróval szemben, 1,252 közelébe jutottak vissza a jegyzések. A főbb nyersanyagok is így némi erősödést mutatnak, a WTI árfolyama 78,8 közelében, míg a Brent 83 dollárnál mozog. Az arany 1 145 dollárnál jár, ezzel nem tud érdemi korrekciót mutatni az elmúlt napokban látott nagyobb esése után.
  • Mégsem lett veszteséges a Tesla Motors (Nadsaq) a harmadik negyedévben, a cég tisztított EPS soron 2 centes nyereséget tudott elérni, amire az elemzők 7 százalékos pluszba rántották zárás után a papírt. Bár a 7 785 eladott autó valamivel a várt 7 800 alatt marad, az átlagos eladási árak emelkedése miatt 932 millió dolláros bevételt ért el a cég, szemben a várt 892 millió dollárral, ami segíthette a felülteljesítést nettó nyereség soron. A 2014-es eladási tervet ugyanakkor 35 ezerről 33 ezerre csökkentette az Elon Musk vezette menedzsment.
  • A vártnál jobban teljesített a SolarCity (Nasdaq) a harmadik negyedévben, a napenergia-rendszerek beüzemelését végző táraság 19,2 millió dolláros nettó nyereséget ért el, miközben egy évvel ezelőtt 2,1 milliós veszteséget mutatott a cég. A tisztított EPS ezzel együtt 75 centes mínuszt mutatott, bár a menedzsment korábbi -1,1-1,2 dolláros prognózisát így is sikerült meghaladni. A szerződéses ügyfelek száma egy év alatt több mint a duplájára, 168 ezer főre emelkedett, ami szintén pozitívum. A jelenlegi negyedévre ugyanakkor a vártnál valamivel alacsonyabb prognózis érkezett, ami segíthetett abban, hogy zárás után újabb 1,6 százalékos mínuszba csússzon az árfolyam.
  • 5,6 százalékot zuhant a chipgyártó Qualcomm (Nasdaq) árfolyama, a vállalat ugyanis harmadik negyedéves gyorsjelentésével nem tudta hozni a várakozásokat. A tisztított EPS 1,26 dolláros lett a várt 1,32 dollárral szemben, az árbevétel pedig csak 6,69 milliárd dolláros, több mint 350 millió dolláros elmaradást okozva ezzel. A negyedik negyedéves prognózis szintén nem lett fényes.
  • Szárnyaltak viszont a Whole Foods Market (NYSE) részvényei, miután élelmiszeripari termékekkel foglalkozó kiskereskedelmi óriás 35 centes EPS-t tudott elérni az előző negyedévben, szemben a várt 32 centtel. Az árbevétel soron 3,26 milliárd dollárral éppen a várakozásokat sikerült hozni, a jó teljesítmény így főleg a vártnál nagyobb nyereséghányadoknak köszönhető.
  • A médiacégek jelentéseinek is örültek a befektetők, a CBS (NYSE) 2,3, a News Corp (NYSE) 4 százalékos pluszba ugrott a gyorsjelentése után. Mindkét cég esetében sikerült a vártnál nagyobb nyereséget elérni a harmadik negyedévben.

ÁZSIA: Korrigál a Nikkei

  • Enyhe korrekciót mutat ma a Nikkei az előző napok szárnyalása után, 0,9 százalékot veszített az index, ami alapvetően a többi ázsiai piacon is visszafogott hangulatot eredményezett. A japán jen napközben még 115,5 közelébe is eljutott a dollárral szemben, ám innen sikerült visszaerősödni a 114,5-ös szint közelébe.
Forrás: Investor.hu