Rogán: Már márciusban csökkenhet a törlesztő

Vágólapra másolva!
A devizahitelek forintosítása volt a legfőbb téma a Parlament hétfői plenáris ülésén. A kormány megvédte a piaci alapú forintosítást, az ellenzék határozati javaslatokkal és utcai demonstrációkkal küzdene a szerintük káros döntés ellen.
Vágólapra másolva!

Már márciusban alacsonyabb lehet a törlesztőrészlete a devizahiteleseknek, méghozzá akár 25-30 százalékkal – mondta Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője példával magyarázta, mennyivel kell majd kevesebbet fizetniük az állampolgároknak a bankok elszámolásáról, a devizahitelek forintosításáról és a fair bankokról szóló törvények elfogadása után.

Három törvény segít

A három törvény egybe foglalása nem volt véletlen Rogán Antal részéről, a kormányt ugyanis rengetegen támadják, miután bejelentették: a november 7-i árfolyamon forintosítják a devizahiteleket. A politikus többször is utalt arra, a bíróság nem engedte, hogy kedvezményes árfolyamon forintosítsák a devizahiteleket, a bankok elszámoltatását azonban igen, így a kormány a tőketartozás és a kamatok csökkentésén keresztül éri el ugyanazt az eredményt, mint ha kedvezményes árfolyamon forintosítottak volna. Ha pedig elfogadják mindhárom törvényt, azoknak együttes eredménye egy átlagos devizaadósnál azt jelenti, mintha 190 forintos svájcifrank-árfolyamon forintosítottak volna – mondta Rogán Antal.

Példája szerint egy devizaadósnak, aki 2006-2009 közötti szerződéskötéskor 43 ezer svájci frankot, azaz 6, 8 millió forintot vett fel, a kezdeti 46 ezer forintos törlesztője mára 91 ezer forintra nőtt. Az elszámolás és az eredeti kamatra való visszaállás után ez 65 ezer forintra mérséklődik, a kezdeti felárral való forintosítás után pedig ennél is kevesebb, 61 ezer forint lesz, és stabilan így is marad.

Már márciusban csökkenhet

A kérdésre, hogy a kedvezményt mikor érezhetik meg az adósok, Rogán Antal a március-áprilist jelölte meg. Ennek érdekében az Országgyűlés sürgősséggel tárgyalja a fair bankokról és a forintosításról szóló törvényjavaslatot, jövő kedden már elfogadhatják, decemberben pedig már ki is hirdethetik őket. Rogán Antal szerint azok is jól járnak, akik igénybe vették az árfolyamgátat. Az ő törlesztőjük és kamatuk nem változik, viszont a gyűjtőszámlájuk lenullázódik.

Keveseknek maradhat devizahitele

A törvény elfogadása után csak kivételes esetekben maradhat valakinek devizahitele. Ezek közé tartozik, ha devizában érkezik a fizetése, és a devizahitel megtartását külön kéri. Ha forintban kapja a jövedelmét, de a törlesztője nem haladja meg a fizetése tíz százalékát. Ha a forintosítás után a kamat több lenne, mint amennyit most fizet, valamint ha 2015. december 31-ig lejár a hitele. Mindenki más forintban törleszti majd ezentúl a hitelét – mondta Rogán Antal.

A Jobbik az utcára hív

Az ellenzék nem fogadta el a kormány érveit, és már a parlamenti ülés előtt jelezték, mindent megtesznek, hogy csökkentsék a devizahitelesek kárát. A Jobbik bejelentette, ismét összehívja a devizahiteles kerekasztalt, hogy egyeztessenek az érintettekkel, miként tudnák megoldani a károsultak problémáit. Ha ez nem hoz eredményt, akkor viszont a párt utcára hívja az embereket, hogy így gyakoroljanak nyomást a kormányra. Erről Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője beszélt. Azt nem tudta megmondani, mikor rendeznék a tüntetést, de már a héten összeülnek, hogy megtárgyalják a lehetőségeket.

A PM békésebb eszközökhöz nyúlna, tájékoztatásuk szerint országgyűlési határozati javaslatot nyújtanak be a hitelesek érdekében – mondta Tordai Bence, a párt gazdasági kabinetjének vezetője. Ennek első pontja, hogy a munkájukat elveszítők - legfeljebb két évre - felfüggeszthetnék a törlesztési kötelezettséget illetve havi tízezer forintban maximalizálhatnák a havi törlesztőt. Kibővítenék a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t, mert egy több száz milliárd forintos háttérrel a cég lehetővé tehetné, hogy senkinek ne kelljen kiköltöznie a lakásából: ha másként nem, legalább bérlőként mindenki maradhasson. Emellett védett számlával garantálnák, hogy a bajba jutottak számláiról ne lehessen leemelni a teljes jövedelmüket.