Nem veszik el a Nokia név

Vágólapra másolva!
Jövőre ismét új Nokia tabletekkel találkozhatunk majd a boltokban, ugyanis a finn cég visszatér a mobilkészülékek piacára, legalábbis a jól csengő nevével.
Vágólapra másolva!

Örülhetnek a Nokia-mániások, ugyanis a finn techcég egy új Nokia márkanevű táblagép piacra dobását jelentette be. Vagyis nem veszik ki teljesen a Nokia név a mobilkészülékek piacáról azok után sem, hogy a cég eladta üzletágát a Microsoftnak. Egyébként nem olyan régen jelentette be a Microsoft, hogy elhagyja a Nokia nevet és csak Lumiaként gyártja majd a telefonokat, tableteket.

Persze ez nem jelenti azt, hogy szembemegy új stratégiájának, hiszen a finn cég csak a márkanevet és egy kisebb design csoport munkáját rakja a projektbe, a legnagyobb részt más partnertől jön. Az N1 névre hallgató tablet jövő év elején a kínai újévkor (február 19) jelentik majd meg először a világ legnépesebb országában, árazása pedig inkább az olcsóbb kategóriába sorolja (250 dollár körüli összeg, kb. 60 ezer forint).

A Nokia szeretné kihasználni a márkaneve erejét arra, hogy pénzt szerezzen, méghozzá úgy, hogy ehhez ne kelljen túl sok energiát ráfordítania. Érdekesség, hogy a táblagépen Android rendszer fog futni, vagyis nem a Microsoft Windows-a.

A gyártó pedig a világ egyik legnagyobb elektrotechnikai beszállítója, a kínai Foxconn lesz, de ők lesznek felelősek a műszaki oldalért, értékesítésért és szervizért is. A Foxconn többek között Apple és Blackberry termékek összeszereléséről is híres.

Vagyis a Nokia marad a hálózati eszközök gyártásánál, és nem kezd újra készülékek gyártásába, csak szeretné kihasználni a márkaneve adta lehetőségeket.

A részvény nagyot ugrott még tavaly szeptemberben a készülék divízió Microsoftnak történő eladásának hírére, de azt követően is szépen emelkedett az árfolyam. Az utóbbi időben viszont a 7 euró közeli komolyabb ellenállás kétszer is útját állta, kérdés, hogy ezt sikerül-e áttörni. Alulról az emelkedőú trendvonal és a 200 napos mozgóátlag nyújthat támaszt rossz esetben.

A Nokia árfolyama (Helsinki) Forrás: Investor.hu, AmiBroker