A jegybank nem változtatott az alapkamaton

Megújult a Magyar Nemzeti Bank arculata, MNB új logó
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 2,10 százalékos szintjén. Az elemzők vegyesen látják a 2015-ös évet.
Vágólapra másolva!

A testület július óta nem módosította az alapkamat szintjét. Azt megelőzően kétéves kamatcsökkentési ciklus eredményeként az alapkamat 490 bázisponttal mérséklődött.

Nincs változás

Matolcsy György jegybankelnök július 22-én bejelentette: az MNB „tartós tartásra”, vagyis arra rendezkedik be, hogy a jegybanki alapkamat 2015 végéig a jelenlegi, 2,1 százalékon marad. Hozzátette ugyanakkor: a monetáris tanács nem zárja ki, hogy – ha az alapfolyamatok indokolják – ismét kamatcsökkentési ciklust nyisson, de ez most nem látszik reálisnak.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Forrás: MTI/Kovács Attila

Ezt várták

Az MNB döntése előtte a Reuters hírügynökség által megkérdezett mind a 15 elemző azt mondta, a monetáris tanács 2,1 százalékon hagyja az alapkamatot. Az elemzők többsége szerint az MNB 2015 második fele előtt nem emeli alapkamatát, 2015 végén pedig 2,2 százalékos lehet az alapkamat.

Néhány elemző ettől eltérő véleményt fogalmazott meg, szerintük az elmúlt hónapokban nőtt a korábbi, 2015 első felére eső kamatcsökkentés kockázata. A csökkentésre szerintük azért kerülhet sor, mert Magyarország esetleg követheti Lengyelország példáját, és így próbálhatja meg élénkíteni gazdaságát.

A monetáris tanács októberi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvéből kiderült: a tanács megítélése szerint az MNB előrejelzési feltételeinek teljesülése mellett a középtávú inflációs cél elérése a jelenlegi laza monetáris kondíciók tartós fenntartásának irányába mutat.

2015-ben folytatódhat a kamatcsökkentés

Jövőre várhatóan újrakezdi enyhítési ciklusát az MNB a lassuló növekedés és a negatív infláció miatt, jósolták előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők. A Commerzbank elemzői azt valószínűsítették, hogy a következő időszakban a magyar gazdasági növekedés negatív meglepetéseket okoz, tekintettel egyebek mellett arra, hogy az európai uniós fejlesztési források felhasználási üteme túljut csúcspontján.

A döntő tényező azonban az infláció, amely a Commerzbank elemzői szerint valószínűleg még mélyebbre süllyed a negatív tartományban, és a maginfláció is lefelé tart. A ház azzal számol, hogy ebben a környezetben az MNB 2015 első felében 1,70 százalékra csökkenti alapkamatát a jelenlegi 2,10 százalékról.

Nem biztos semmi sem

Más véleményen vannak a hazai elemzők: az alacsony kamatszint tartós fenntartásával számolnak a Budapest Alapkezelő és az Equilor szakértői.

Pintér András, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere kommentárjában kiemeli, hogy megfelelt a várakozásoknak a kamattartás, illetve az inflációs és a tőkepiaci folyamatok szempontjából is kedvező a nemzetközi környezet. A szakértő szerint bár a külső környezet gyorsan változhat, egyelőre indokolt az alacsony kamatszint tartós fenntartása.

Kiss Mónika, az Equilor szenior elemzője szerint a globális és hazai piaci tendenciák tükrében már nem számítanak arra, hogy a monetáris tanács retorikája megváltozna 2014-ben. Érdemes ugyanakkor figyelni a december 17-i ülést, mert a tanács ekkor tárgyalja az inflációs jelentés legfrissebb, negyedéves kiadását.