A szegény gyerekekre 16 nap éhezés várhat

Gyermekéhezés Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány menza ostyán dániel szinetár dóra sándor pál
Gyermekéhezés,Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Magyarországon minden második gyerek szegénynek számít. A szegény gyerekek fele falun él, ahol esélyeik az átlagosnál sokkal rosszabbak. A legszegényebb 2 millió emberből 700 ezer a gyerekek száma, és közülük 305 ezer falusi. Budapesten a becslések szerint 69 ezer szegénygyerek él.
Vágólapra másolva!

A gyermekszegénység a városokban is tapasztalható jelenség. Lutár Balázs 5 éve dolgozik szociális munkásként, az utóbbi pár évben az Magyar Református Szeretetszolgálatnál segít. Az ország több pontján és Budapesten is találkozott éhező gyerekkel.

Dél-Pesten van a legtöbb éhes gyerek

Tapasztalatai szerint a fővárosban Dél-Pesten a legnagyobb a mélyszegénység. Kőbányát, Csepelt, és Erzsébetet említette, de a VI., VII., VIII., IX. kerület egyes részein is találkozott nehéz sorsúakkal. A legtöbb kerület rendelkezik olyan a hétköznapi ember szeme számára láthatatlan részekkel - régi bérházak, közösudvaros társasházak, lakótelepek épületei -, ahol nehéz körülmények között élnek gyermekek. Főleg élelmiszercsomagokkal segítik az éhező családokat. Lisztet, cukrot, olajat, tésztát, konzerveket, de ha kell súlyos egészségkárosodás megelőzésére gyógyszereket is visznek nekik.

Krízishelyzet

Egy 18 éves lányon már többször kellett segíteniük. A diák kollégiumban lakott, mert nem volt lakásuk, édesanyja hajléktalanszállón próbált élni. A lány eltörte a lábát és vérrögképződés-gátlóra volt szüksége. Pénze nem volt, egyetlen jövedelme a családi pótlék, ebből pedig nem tudta kifizetni a gyógyszert. A lány többször volt beteg, influenzás, ezért a szeretetszolgálat a gyógyszereket is kiváltotta neki.

Budaperten 55 ezer gyereknek a téli szünet nem a karácsonyról szól Fotó: Bielik István - Origo

Próbálkoznak

Lutár Balázs beszélt a vidékről felköltöző szerencsepróbálókról is. Ők azok a családok, akik pár havi albérleti díjjal a zsebükben Budapesten próbálnak munkát találni. Két-három hónap alatt azonban kiderül számukra, hogy itt sincs munkalehetőség, elfogy a pénzük, ezért éheznek, és kilakoltatják őket az albérletből. A főbérlő ugyanis nem foglalkozik a kilakoltatási moratóriummal. Családok számára is vannak befogadó otthonok, de több hónapos várólista van – mondta Lutár Balázs.

Legyen már hétfő

Az iskolákban a legnehezebb nap a hétfő – említette a Lutár Balázs. Sokan hétvégén szinte nem is esznek, az iskolások alig várják a hétfői reggelit és a meleg ebédet. A rászoruló családok többsége maga keresi meg a szeretetszolgálatot és kér segítséget. A szülők inkább megvonják maguktól az ételt és a gyerekeiknek adják. Volt olyan apa, aki kemény fizikai munkát végzett, az anya otthon volt a hat gyerekkel, és akkor hívták fel a református szeretetszolgálatot, mikor már az édesapa harmadik napja nem vett ételt a szájához, mert azt a gyerekeinek adta.

Félnek kérni

Sokan félnek segítséget kérni a hatóságoktól, mert attól tartanak, hogy elveszik tőlük a gyerekeiket, ezért inkább a szeretetszolgálatnak jelzik, hogy nincs mit enniük. Idén nagyon hosszú lesz a téli szünet, és a szeretetszolgálat naponta 200 gyereknek viszi majd házhoz az ételt. Azt kérik, aki tud segítsen, tartós élelmiszerrel vagy pénzadománnyal, mert több tízezer gyerek tölti éhezéssel az iskolaszünetet.

Rekord hosszú téli szünet

Idén télen hosszú, 16 napos lesz a téli szünet, mondta Osgyán Dániel, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója. A szolgálat 200 magyarországi gyereknek házhoz viszi a téliszünetben a napi háromszori étkezéshez szükséges ételadagot. A 200 gyerekből 75 budapesti. A segélyszervezet adatai szerint 10-30 ezer között van azoknak a gyerekeknek a száma, akik nem esznek minden nap. 2012-ben már minden második családban okozott gondot az alapvető szükségletek biztosítása. A hét évnél fiatalabbak 40 százaléka él szegénységben.

200 gyereknek házhoz viszik az ételt Fotó: Bielik István - Origo

Szinetár Dóra is ételt fog osztani a téli szünetben. A színésznő szerint a szülők számára a legborzalmasabb dolog, ha nem tudnak enni adni gyerekeiknek. Az éhező gyerekek sokkal hamarabb lesznek betegek és életük végéig tartó károsodást is szenvedhetnek. Ezzel a problémával nem lehet várni – a gyerekek most éhesek, most kell cselekedni – tette hozzá Szinetár Dóra.

Minden második gyerek éhezett már

Ferge Zsuzsa gyerekszegénységről nemrég megjelent 350 oldalas tanulmánya kiemeli, hetedik éve folyamatosan nő a szegény gyerekek száma Magyarországon, ez nem a válság következménye – írják, hiszen az Európai Unió országainak átlagában ez a növekedés nem tapasztalható.

Részlet a Civil jelentés a gyerekesélyekről 2012-2013 tanulmányból:

- Sokszor elalszok reggel. Nem érek be az iskolába időben. Azt mondják, hogy a vashiányom miatt, nagyon sokat tudok aludni. Van, hogy 17 órákat.
- Szedsz rá gyógyszert?
- Kéne, de nem.
- Miért?
- Mert nem váltja ki anyu.
- Nincs rá pénz?
- Nincs.
- Mennyibe kerül a gyógyszer?
- 2500.
- Egy hónapra?
- Igen.

Már 14 évesen dolgoznak

Láthatatlan szegénység ez - mondta az Origóna Szügyi Jerne, aki részt vett a Gyerekesély c. civil jelentés elkészítésében. Sokszor az iskola sem veszi észre, hiszen a gyerek időnként vásárol a büfében, telefonja van, öltözködésére ügyel. A látszat tökéletes fenntartása mögött az esetek nem kis részében diákmunka áll, feketén vagy diákszövetkezeten keresztül - tette hozzá. A szegény gyerekek nagyon kevés gyümölcsöt és zöldséget, kevés tejterméket és húst fogyasztanak. A családok csak keveset tudnak egészségügyi szolgáltatásokra, kultúrára és szórakozásra költeni. A szegény családokban jelentősen nőtt a korai iskolaelhagyók aránya. Budapesti, városi mérés ezzel kapcsolatban még nincs, de a tendenciák vizsgálat nélkül már így is ijesztőnek tűnnek - mondta Szügyi Jerne.

Icipicik

Magyarországon a koraszülés népbetegségnek számít, ami egyértelműen a várandós nők szociális helyzetével függ össze – írja Ferge Zsuzsa tanulmánya. A kis súllyal született csecsemők aránya nálunk az elmúlt tíz évben 8 százalékos volt, ez az európai országok között a legmagasabb szám.

Nő a koraszülések száma Forrás: AFP

Az alacsony születési súly egyértelműen az anya várandósság alatti életmódjával van kapcsolatban – és e csecsemők fejlődési kilátásai, sőt életesélyei is nagyon rosszak. A szegényebb régiókban a kis súllyal született csecsemők aránya 2009-ben 11,6 százalék volt, ami jóval magasabb az országos átlagnál, ami 8,4 százalékos. 2013-ban a kis súlyú újszülöttek aránya tovább nőtt, akkor a babák már 15,1 százaléka született 2500 gramm alatt.

Havi 60 ezer forint

A KSH legfrissebb háztartások életszínvonala című kutatása szerint a legkedvezőtlenebb helyzetben a három- és annál több gyermekesek, valamint a gyermeküket egyedül nevelő szülők vannak. Esetükben az egy főre jutó éves nettó jövedelem 624, illetve 766 ezer forint volt. A családoknak havonta 60 ezer forintból kell megélniük.

Szerény ünnep

Gyerekek beszámolói alapján a városi családokban életkorfüggő az ajándék - mondta Szügyi Jerne. A kisgyerekek, alsó tagozatosok biztosan kapnak karácsonyi ajándékot a szülőktől, a kamaszok többsége már nem kap semmit. A családok egy része nem állít karácsonyfát, és nagyon szerényen ünnepel, ha egyáltalán ünnepel - tette hozzá a Szügyi Jerne.