Vágólapra másolva!
Remek évet tudhat maga mögött az amerikai S&P500 index, amely több mint 13 százalékos pluszban van idén. A tíz legjobban teljesítő komponens közül ezúttal az Electronic Arts, illetve a Monster Beverage részvényét vesszük górcső alá, hiszen ezekre az év során többször is felhívtuk a figyelmet, ráadásul technikailag is ezek festenek a legkedvezőbben.
Vágólapra másolva!

Kik hajtották az S&P 500-at?

Az elmúlt napokban újabb történelmi csúcsot ért ez az S&P500 index, ami megkoronázása lehet a kitűnő 2014-es évnek. Az index több mint 13 százalékos pluszban van idén, amelyben nem kis szerepet játszottak az alább látható vállalatok. Ezúttal az Electronic Arts, illetve a Monster Beverage részvényeit vizsgáljuk alaposabban, hiszen technikailag ezek tűnnek a legvonzóbbnak.

Forrás: Investor.hu

ELECTRONIC ARTS: Brutális erőben a papír

Kitört a 2013 vége óta tartó emelkedő trendcsatornából az Electronic Arts. A részvény már novemberben is kedvező technikai képet festett (ekkor ajánlottuk az Investor Trader ügyfeleinek a papírt), mostanra azonban végképp látszik az erő a papírban. Az emelkedését a csatornatető is csak rövid időre tudta lelassítani.

További erősödés esetén akár a csatornából számítható 54 dolláros célszintet is elérhetné az árfolyam. A csatornatető áttörése igen biztató jel lehet, hiszen eddig igen markáns ellenállást alkotott, ráadásul legyűrését a 46,6 dollár szint is nehezítette.

Azonban az sem kizárható, hogy csak egy újabb fals kitörésről van szó. A csatornatető, illetve a 46,6 dolláros támasz letörése minden bizonnyal ezt jelenthetné. Ráadásul az RSI indikátor már a túlvett zónában tartózkodik, amely némi óvatosságra inthet.

Electronic Arts napi grafikon (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Utoljára 2008-ban látott szintekre jutott az elmúlt hetekben az Electronic Arts árfolyama. 2012 óta igen szépen emelkedik a részvény, azonban az RSI indikátor a heti grafikonon is túlvettséget jelez.

Az viszont igencsak pozitív jelzés lehet, hogy az elmúlt hetekben áttört 45 dolláros ellenállást visszatesztelve ismét erősödésbe lendült a papír. Tovább emelkedve elsőként az 55 dolláros ellenállást érhetné el, majd akár a 60 dolláros szintet is megcélozhatná.

Electronic Arts heti grafikon (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

MONSTER BEVERAGE: Történelmi csúcson

Óriásit ugrott a Monster Beverage árfolyama nyáron, miután a Coca-Cola 17 százalékos részesedést vásárolt az üdítőital-gyártóban. Utoljára júliusban hívtuk fel a figyelmet a részvényre. Ráadásul egészen az év végéig is kitartott a lendület, és a megugrás után további 20 dollár körüli erősödéssel történelmi csúcsot ért el 113,5 dollárnál.

Igen kedvező lenne, ha sikerülne tartósan a 112 dolláros szint fölött ragadnia az árfolyamnak. Ellenkező esetben a 105 dollárnál található támasz nyújthatna menedéket, melyet ráadásul az 50 napos mozgóátlag is megerősít. Ezek letörése igencsak tönkretenné a kecsegtető technikai képet.

Monster Beverage napi grafikon (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A 113,5 dolláros szint elérése után kisebb visszaesés következett, azonban 105 dollárnál támaszra lelt az árfolyam, és ismét erősödésbe kezdett. Emiatt azonban az RSI indikátor már túlvettséget jelez, így ezt érdemes mindenképpen szemmel tartani.

Ugyanakkor lehet potenciál a részvényben, hiszen akár a 138 dollárnál lévő Fibonacci-szintet is elérhetné az árfolyam. Ehhez természetesen még a jelenleg akadályt képező 112 dolláros ellenállást, illetve a 128 dollárnál található Fibonacci-szintet is le kellene gyűrnie.

Monster Beverage heti grafikon (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu