Feloszlott a görög parlament, előre hozott választások lesznek

Vágólapra másolva!
A görög parlament szerdán bejelentette feloszlatását, és megerősítette, hogy január 25-én előre hozott választásokat tartanak az országban.
Vágólapra másolva!

A törvényhozói testületnek amiatt kellett feloszlatnia magát, hogy hétfőn harmadik nekifutásra sem sikerült államfőt választania, az alkotmány pedig ilyen esetre a testület tíz napon belüli feloszlatását és új választások kiírását írja elő.

Antonisz Szamarasz kormányfő szerint az előre hozott választásoknak katasztrofális következményük lesz, azokat ugyanis a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a szélsőbaloldali Sziriza párt nyerheti meg, amely újra akarja tárgyalni az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által Görögországnak nyújtott pénzügyi segély feltételeit. Ezért a piacok negatív gazdasági következményekkel számolnak a párt hatalomra jutása esetére.

A csőd szélére sodródott Görögország 2010 óta összesen 240 milliárd euró hitelt kapott az Európai Uniótól, az Európai Központi Banktól és a Nemzetközi Valutaalaptól. Noha a balkáni ország már túljutott a válság leküzdésének a nehezén, még mindig szüksége van a pénzügyi partnerei által nyújtandó hitelekre.