Elfogták a Lizard Squad két hackerét

lizard squad gyík
Lizard Squad
Vágólapra másolva!
A Lizard Squad két tagját őrizetbe vették, de a hackercsoport nem állt le: fizetős szolgáltatásukkal bárki végre tud hajtani egy támadást.
Vágólapra másolva!

Elfogtak két hackert, akik vélhetően komoly szerepet játszottak abban, hogy a Playstation és az Xbox szolgáltatásai nem voltak elérhetőek a legforgalmasabb időszakban: karácsonykor. A konzol népszerű ajándék volt idén: de hiába kapott valaki, alig volt lehetősége az első napokban kipróbálni azt. A játékkonzolok internetes funkcióit kiszolgáló Playstation Network és Xbox Live több mint négy napon át nem volt elérhető, vagy akadozott.

Ryan lehetett a szóvivő

A hackertámadást a Lizard Squad nevű csoport vállalta magára, most két tagjuk került rács mögé a hírek szerint. A finn Nemzeti Nyomozó Iroda (NBI) egy 17 éves fiút vett őrizetbe: "Ryan" a karácsonyi támadást követően a csoport szóvivőjeként járt el, a brit Sky News hírcsatornának Skype-on nyilatkozott.

Azt állította a globális támadást csupán három ember hajtotta végre, persze több tucat külsős segítette munkájukat. Elmondása szerint arra akarták felhívni a figyelmet, hogy milyen pocsék védelemmel látnak el népszerű szolgáltatásokat, mint a Microsoft Xbox Live vagy a Sony PlayStation Network, miközben dollármilliókat szednek be az előfizetői díjakból, mégse védik felhasználóikat.

Ők segítették Észak-Koreát?

Ennél még tovább ment a Washington Postnak adott interjúban: azt mondta, a Lizard Squad adta át a Sony dolgozóinak belépési adatait a Guardian of Peace-nek. Az észak-koreai hackercsoport ezen információ birtokában törhetett be a cég szervereire, lopott el onnan, majd hozott nyilvánosságra bizalmas adatokat, céges levelezéseket, és bemutatásra váró filmeket.

Tarol a neten a The Interview Forrás: Sony

Céljuk vélhetően az lehetett, hogy a The Interview című film bemutatását szabotálják, ugyan a Sony először lefújta a premiert, végül online és kisebb mozikon keresztül elérhetővé tették - nagy népszerűségnek örvend. A vígjáték két újságíróról szól, akiket az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) beszervez, és az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun elleni merénylettel bíz meg.

Vinniet csalással is vádolják

Ryan letartóztatását a Lizard Squad is megerősítette Twitter-oldalán. A 17 éves fiút rács mögött tartják, szemben a 22 éves Vinnie Omarival, akit a brit hatóság vettek őrizetbe. A férfit kihallgatták, majd másnap óvadék ellenében szabadlábra helyezték - meghallgatását március 10-re tűzték ki.

Omari maga is erősítette meg letartóztatásának hírét, a Daily Dotnak elmondta: a razzia során mindent elvitték lakásából: laptopját, telefonját, külső merevlemezeket, és az Xbox One konzolt. Hivatalosan még nem indult ellene eljárást, Omari azt állította, "koholt vádakkal" vitték be.

Nem csak hackertámadás végrehajtásával, de csalással is vádolják a fiút: állítólag 2013 és 2014 auguaztusa között pénzt emelt le PayPal fiókokról, miután feltörte azokat.

Bárkiből lehet hacker

A Lizard Squad a letartóztatások ellenére nem tétlenkedett: kedd óta árulják a LizardStresser programot, mellyel bárki végre tud hajtani egy olyan túlterheléses támadást (DDoS), mint amilyet karácsonykor a Sony és a Microsoft szolgáltatásai ellen indítottak.

Bárkiből lehet hacker a Lizard Squad szolgáltatásával Forrás: Origo

A LizardStressert 8 különböző csomagban vehetjük meg: havi 6 dollártért, azaz forintért egy honlapot 100 másodpercre tehetünk elérhetetlenné, míg 130 dollárért már több mint 8 óráig nem lesz elérhető. A szolgáltatásért bitcoinban is fizehetünk, vagy PayPalon keresztül. A Cikk írásakor a honlap nem volt elérhető: új szerverre váltanak át, hamarosan visszatérnek, írták.