Ráfizethet az elkerülő útra Kaposvár

Bizományosi felvétel NE HASZNÁLD!
Bizományosi felvétel NE HASZNÁLD!
Vágólapra másolva!
Már közel kétezren csatlakoztak a fizetős kaposvári elkerülő útszakasz ellen tiltakozók Facebook-csoportjához. A közösség szerint a várost túlterheli majd a változás miatt hirtelen megnövekvő forgalom.
Vágólapra másolva!

A Facebookon is komoly tiltakozást váltott ki, hogy a kormány fizetőssé tette a Kaposvárt elkerülő 61-es utat. A még december közepén létrehozott Kaposvári elkerülő ötezerért? Kösz, nem közösség tagjaihoz eddig közel kétezren csatlakoztak.

A tagok főként amiatt aggódnak, hogy jelentősen megnőhet a kaposvári belváros forgalma, mivel pár kilométerért senki sem vesz majd Somogy megyei matricát, az autósok inkább maradnak a várost keresztül szelő ingyenes főúton.

Dugóktól tartanak a kaposváriak a fizetőssé tett 61-es elkerülő miatt Forrás: MTI/Simó Endre

Mindenképpen talán

Az Origo megkereste Szita Károly polgármestert, aki elfoglaltságra hivatkozva nem nyilatkozott a témában, csak sajtósa útján üzente, hogy fenntartja korábbi álláspontját.

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere szerint számolni kellett volna az elkerülő utak beárazása előtt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Utóbbi nem tekinthető egyértelmű tiltakozásnak, de támogatásnak sem. Szita Károly a Kossuth Rádió műsorában azt mondta, kedvező, ha az autópálya matrica olcsóbb lesz, de a változtatás előtt fel kellene mérni, hányan választanák inkább a belvárosi forgalmat a fizetős elkerülők helyett. „Az emberben benne van az aggodalom, hogy lehet, hogy sokan. De lehet, hogy nem" - fogalmazott Kaposvár polgármestere.

Szita Károly hangsúlyozta, minden lehetséges fórumon elmondja, hogy előzetes számításokra lenne szükség az útszakaszok fizetőssé tétele előtt.

Gelencsér nem vette fel

Az kaposvári elkerülő ügyében próbáltuk elérni Gelencsér Attila fideszes országgyűlési képviselőt is, ám a helyi politikus egyelőre sem levelünkre, sem telefonos megkeresésünkre nem válaszolt.

Februárra eltűnhet?

Indokolatlannak tartja a Kaposvárt elkerülő út fizetőssé tételét az Origo által megkérdezett jogász. "A kaposvári elkerülő út 2x1 sávos, aminél erősen megkérdőjelezhető a matricaváltás indokoltsága".

Kovács Kázmér ügyvéd szerint könnyen lehet, hogy a február végéig tartó türelmi időben még ez a szakasz is lekerülhet a fizetős útvonalak listájáról, ahogy más változtatásokról is hallani.