Összeomlik az internet nyáron?

óra másodperc év szökő
szökőmásodperc
Vágólapra másolva!
Az idei év egy másodperccel hosszabb lesz, nyáron egy szökőmásodpercet iktatnak be. Három éve ez komoly gondot okozott több portálnak és közösségi oldalnak - most vajon zökkenőmentes lesz a folyamat?
Vágólapra másolva!

Az idei esztendő egy másodperccel hosszabb lesz, a bejelentés szerint 2015. június 30-án beiktatnak egy extra, úgynevezett szökőmásodpercet. Ennek értelmében 23:59:59 után 23:59:60 másodperc következik, mielőtt átlépünk július elsejére.

Ez lesz a 26. extra másodperc

A szökőmásodpercre azért van szükség, hogy a Föld forgási sebességén alapuló, összehangolt világidő (UTC) és az atomidő összhangba kerüljön. A Föld forgási sebessége ugyanis minden nap a másodperc kétezred részével csökken a Nap és a Hold óceánokra gyakorolt gravitációs hatása, az árapály okozta súrlódás miatt.

A szökőmásodpercet még 1972-ben vezették be, az atomórák megjelenésével. Azért van rá szükség, hogy a soron következő évek azonos dátumai és időpontjai a Föld Nap körüli pályájának azonos fázisában következzenek be.

Ezt a plusz másodpercet év végén, december utolsó napján, vagy az év közepén, azaz június utolsó napján iktatják be annak függvényében melyik eredményezi a legjobb korrekciót. Idén nyáron 26. alkalommal vezetnek be egy szökőmásodpercet - utoljára 2012. június 30-án iktattak be egyet.

Az óriáscégeket is megfekteti

Az extra másodperc az életünkben nagy változást nem okoz, az internetet azonban mindig komolyan összezavarja. Még három éve is számos webes szolgáltatás, portál és közösségi oldal adta be a kulcsot: állt le teljesen, akadozott vagy működött hibásan a szökőmásodperc miatt.

A probléma forrása, hogy a legtöbb szoftver nem tudja kezelni a beiktatott plusz másodpercet, és egyszerűen lefagy. Ennek kezelésére több megoldás is létezik: az egyik legegyszerűbb az idő visszaléptetése egy másodperccel éjfél előtt.

Ez a durva beavatkozás azonban egyes szoftverek - így a Linux, vagy a Java platform - megbénulását okozza, ha az egyébként szigorúan növekvő rendszeridő visszaugrik egy másodpercet. Így esett áldozatul három éve a szökőmásodpercnek az Amazon webáruháza, a Linkedin és a Foursquare közösségi oldalak, a Reddit hírgyűjtő portál, a Pirate Bay torrentoldal vagy a Firefox böngészőt fejlesztő Mozilla. A Gawker médiabirodalom oldalai 45 másodpercig teljesen leálltak.

A Google már három éve is jól felkészült, és problémamentesen átvészelte a plusz másodpercet: az idő visszaugrasztása helyett annak lassú csúsztatásával operált.