Önnél milyen kemény a víz?

vízkeménység, térkép
A sötétkék pöttyök jelzik, hol találták a legkeményebbnek a vizet a VGF olvasói
Vágólapra másolva!
Elkészült az első olyan vízkeménységi térkép Magyarországról, amelyhez maguk a fogyasztók szolgáltatták az adatokat.
Vágólapra másolva!

A víz keménysége befolyásolja, hogy mennyi mosószert ajánlott adagolni a mosni való ruhához a mosógépben, de azt is, hogy milyen ízű lesz a tea vagy a kávé. Eddig viszont nem készült átfogó és részletes térkép arról, hogy hol milyen kemény a víz Magyarországon. Ennek többek között a sok vízmű lehet az oka a Víz Gáz Fűtéstechnika című szaklap szerkesztői szerint.

Az első ilyen térképet a VGF készítette az olvasók által beküldött adatok alapján. A szaklap szeptemberi számához nyolcezer vízkeménységi tesztcsíkot csatoltak, és megkérték az olvasókat, hogy a leolvasott értéket küldjék be lakóhelyük nevével együtt.

A sötétkék pöttyök jelzik, hol találták a legkeményebbnek a vizet a VGF olvasói Forrás: Víz Gáz Fűtéstechnika

A lágy víz nem ízlik annyira

A térkép öt kategória szerint osztályozza a csapvizet: nagyon lágy, lágy, közepes, kemény és nagyon kemény. A beküldött adatok többsége szerint a víz Magyarországon jórészt közepesen kemény vagy kemény. Közepes értékeket Nyugat-Magyarország területén mértek a VGF olvasói, a víz az ország középső részén kemény, és a Mecsekben nagyon kemény. A lágyabb víz az Alföldön jellemző.

A keménységi fok azt jelzi, hogy egy liter vízben mennyi a kalcium-oxid (CaO). Minél keményebb a víz, annál jobb az íze, viszont annál kevésbé hatékony mosni vele. A határértékek a következők:

  • Nagyon lágy: 40 milligramm/liter alatt
  • Lágy: 40-80 mg/l között
  • Közepesen kemény: 80-180 mg/l között
  • Kemény: 180-300 mg/l között
  • Nagyon kemény: 300 mg/l fölött