Összefogtak az olajár emelése érdekében

olajmező
Vágólapra másolva!
Az iráni és a venezuelai elnök együttműködést szorgalmazott a Kőolajtermelő Országok Szervezetén (OPEC) belül az olajárak stabilizálása érdekében.
Vágólapra másolva!

Haszan Róháni iráni államfő szombaton fogadta az egynapos teheráni látogatáson tartózkodó Nicolás Maduro venezuelai elnököt, aki az OPEC több más tagállamát is felkeresi még, köztük Szaúd-Arábiát, hogy megvitassa partnereivel a kőolajpiacon kialakult helyzetet.

„Az azonos álláspontot képviselő OPEC-tagállamok együttműködése minden kétséget kizáróan lehetővé teheti bizonyos erők OPEC elleni terveinek semlegesítését és a kőolaj árának elfogadható szinten történő stabilizálását 2015-ben” – jelentette ki Róháni a venezuelai kollégájával tartott megbeszélésen.

Súlyos csapások

Irán és Venezuela egyaránt tagja az OPEC-nek, és mindkét ország gazdaságára súlyos csapást már a kőolaj világpiaci árának csökkenése. A teheráni és a caracasi vezetés is élesen bírálja Szaúd-Arábiát, az OPEC legnagyobb olajtermelő tagországát, hogy nem hajlandó beleegyezni a termelés csökkentésébe, amely révén megállíthatnák az árak zuhanását.

Június óta több mint 50 százalékkal esett a kőolaj világpiaci ára, az erős túlkínálat és a gyenge kereslet kölcsönhatásának, illetve a gyenge világgazdasági növekedés hatására. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára 50,08 dolláron, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajtáé pedig 48,21 dolláron fejezte be a hetet.