Sosem volt ilyen drága a Starbucks

Starbucks kávé
Vágólapra másolva!
Történelmi csúcson indíthatja a mai kereskedést a világ legnagyobb kávézóláncaként ismert Starbucks árfolyama, miután a befektetők kedvezően fogadták a gyorsjelentést.
Vágólapra másolva!

Jól sikerült a világszinten mintegy 22 ezer kávézóval rendelkező Starbucks üzleti évének első negyedéve, amely a rendes naptári évhez képest csúsztatva, szeptember végén kezdődött.

Lássuk a jelentés főbb számait:

  • 4,8 milliárd dolláros bevételével 13 százalékos növekedést ért el a Starbucks, ami egybevág az elemzői konszenzussal.
  • Egy részvényre vetítve 1,3 dolláros nyereséget ért el a kávézólánc a tavalyi 0,7 dollárral szemben.
  • Az egyszeri tételek kiszűrése mellett 0,8 dollár volt a profit, összhangban a piaci várakozásokkal, illetve a menedzsment által korábban vázolt 0,79-0,81 dollárral szemben.

A szokásos bevételi és eredményadatok mellett a befektetők árgus szemekkel figyelnek a legalább egy éve nyitva tartó Starbucks üzletek forgalmára is: E tekintetben 5 százalékos bővülésről számolt be globális szinten a cég, ami felülmúlta a 4,7 százalékos növekedést váró elemzői konszenzust.

  • Az amerikai kontinensen is jól ment az értékesítés a tartósan nyitva lévő kávézókban, a 4,8 százalékos várakozással szemben itt is 5 százalékos bővülést láthattunk.
  • Ázsiában 8 százalékos volt a növekedés a várt 5,9 százalékos bővülést váró konszenzussal szemben.

Ráharaptak a Starbucks szendvicseire

Mindemellett igen jó fényben tüntet fel a Starbucksot, hogy a vásárolók már nem csak egy kávéra térnek be, hanem a lánc által kínált ételeket is egyre nagyobb étvággyal fogyasztják. Ezt jól mutatja, hogy a negyedév során a reggeli szendvicsek értékesítése 29, míg az ebéd menük eladása 15 százalékkal nőtt.

A kávézólánc konkrét célja, hogy az elkövetkezendő öt évben megduplázza az ételek eladásából származó bevételeit, ami így több mint 4 milliárd dollárra hízhat. Jelenleg a bevételek mintegy 11 százaléka származik különböző szendvicsek, menük és egyéb ételek eladásából.

Forrás: Investor.hu

A paletta az italok terén is bővült, a Starbucks ugyanis egyre több egységében teszi elérhetővé a különböző söröket, illetve borokat is. Ráadásul, hogy a betérő vásárlóknak ne kelljen sokat várniuk, a Starbucks egyre több helyen teszi elérhetővé a mobilon való rendelés lehetőségét.

Összességében pozitívan fogadták a gyorsjelentést a befektetők, aminek köszönhetően közel 5 százalékos emelkedéssel, 87 dollár (+5,2%) közelében kezdheti meg a mai kereskedést a Starbucks részvénye. Van is miért örülni, hiszen ezzel új történelmi csúcsot állítana fel a papír, átadva a múltnak a tavaly decemberben felállított 84,2 dolláros maximumot.

Starbucks napi grafikon (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Starbucksról szóló korábbi írásainkról itt olvashat bővebben.