Rejtély, honnan kapta a nevét Oscar

Oscar szobrocska
Oscar statuettes are on display during the opening of an exhibition of Oscar statuettes at Grand Central Station in New York, February 23, 2011. The free exhibition features the actual Oscar statuettes that will be presented to this year’s Best Actor and Best Actress at the 83rd Academy Awards, Billy Wilder’s Best Picture Oscar for ”The Apartment” (1960) and a series of Oscar statuettes in various stages of completion. The 83rd Annual Academy Awards are scheduled to take place in Los Angeles on February 27, 2011. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
Vágólapra másolva!
A sztárok jönnek és mennek, ám a híres szobrocska alig változott valamit az idők során. Oscar csaknem 90 éve tartja lázban a világot. Hogy kitől kapta a nevét, azt a mai napig homály övezi.
Vágólapra másolva!

Hollywood krémje 1927-ben alapította meg a Filmművészeti- és Filmtudományi Akadémiát. A filmesek egy előkelő Los Angeles-i hotel báltermében ültek össze, hogy kitűzzék az új szervezet fő céljait.

Ezen az estén merült fel egy olyan díj ötlete, amelyet évenként osztanának ki a különböző filmes szakmák között, hogy kiemeljék a kiugró művészi és üzleti teljesítményeket.

A téma csak mellékesen merült fel, hisz a résztvevők nem sehthették, hogy korunk egyik legnagyobb médiaszenzációjának alapjait fektetik le épp, amelyet mára több száz millió ember követ évről évre.

Ötszáz dollárral honorálta az Akadémia Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Michelangelo szobraival vetekszik

Kellett hát gyorsan egy trófea, amelyet átadhattak a győzteseknek az első, 1929-es gálán. A filmtekercsen álló lovag figuráját Cedric Gibbons, az MGM művészeti vezetője vetette papírra, majd egy Los Angeles-i szobrász, George Stanley öntötte formába.

Stanley 12 példányt készített a lovagból, munkáját mintegy 500 dollárral honorálta az Akadémia. A paraméterek ugyanazok voltak, mint ma. A most is használt szobrocska mindössze 34 centi magas és 3, 85 kiló, ismertsége mégis Michelangelo monumentális alkotásaival vetekszik.

Oscar ránézésre szinte semmit nem változott az évtizedek során, az anyaga viszont más lett. Kezdetben bronzból öntötték a figurát, és azt vonták be 24 karátos anyaggal.

A bronzot mára a brittania-fémötvözetre cserélték, de az arany csillogáson ez mit sem változtat. Volt pár olyan év is, amikor gipszből formázták Oscart, mivel a II. világháború ínséges évei alatt óriási volt a fémhiány.

Nem tudjuk, ki a keresztanya

Az Oscar hivatalos anyakönyvi neve Academy Award of Merit, de mindenki csak becenevén ismeri. Arról többféle anekdota is terjeng, hogy miként kapta ezt a nevet. Az egyik verzió szerint az egyik korabeli filmcsillag, Bette Davis nevezte el a szobrocskát, mivel nagyon emlékeztette első férjére, Harmon Oscar Nelsonra.

A nagy fémhiány idején gipszből készítették Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az Akadémia honlapján egy másik anekdota szerepel, ami szerint Margaret Herrick volt a keresztanya. A szervezet titkára állítólag 1931-ben csodálkozott rá, hogy a szobrocska mennyire hasonlít Oscar nevű nagybácsikájára.

Amit biztosan tudunk, hogy sokan már a 30-as évektől Oscarként emlegették a díjat. Walt Disney állítólag már 1932-ben így hívta egy köszönőbeszédében, de egy pár évvel későbbi Times-cikkben is így utalnak Kathrine Hepburne díjára.

Az Akadémia viszont eleinte küzdött a becenév ellen, hivatalosan csak 1939-től fogadta el, azóta viszont szinte senki nem használja az eredeti megnevezést.