Így fektet be Warren Buffett

Warren Buffett
Vágólapra másolva!
Február végén írta meg ötvenedik befektetőinek szóló levelét a világ egyik leggazdagabb embere, Warren Buffett. A Forbes legutóbbi listájának harmadik helyét megszerző omahai milliárdos ebben a levelében számos olyan tanácsot is megosztott olvasóival, amelyek nagy segítséget nyújthatnak nekünk, áltag embereknek is befektetéseink megfelelő kezelése érdekében.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, február végén Warren Buffett elküldte részvényeseinek ötvenedik levelét, amelyben beszámolt óriásvállalatának, a Berkshire Hathaway-nek az elmúlt egy éves teljesítményéről. Ezen kívül viszont 5 gondolkodásformáló leckét is megosztott olvasóival, ezeket pedig minden befektetőnek érdemes lehet szem előtt tartani a későbbiekben.

Egy részvény több, mint egy darab papír

A befektetőknek nem szabad elfelejteniük, hogy egy részvény árfolyama az adott vállalat jövőbeli nyereségét tükrözi. Buffett szerint pedig ennek a jövőbeli profitnak a várható nagysága szerint kell részvényeket választanunk, nem pedig a rövid távú adás-vételéből szerezhető esetleges árfolyamnyereség miatt.

Hiszen bár rövidtávon valóban nagy ingadozások lehetnek a részvények árfolyamában, hosszútávon a papír mögött álló vállalat profittermelő képessége határozza meg az árfolyam alakulását. De Buffett korábban beszélt arról is, hogy ennek ellenére az árfolyam ingadozásokból is komoly hasznot húzhatunk hosszú távon, nagy kilengéseknél ugyanis akár mélyen a belső értékük alatt juthatunk hozzá papírokhoz, amelyeket később jóval magasabb áron adhatunk el.

A részvények hosszú távon védelmet nyújtanak az inflációval szemben

Buffett levelében arról is írt, hogy míg az S&P 500 1964. és 2014. között 11 000 százalékot növekedett, a dollár 1965 óta elveszítette vásárlóerejének 87 százalékát. Ez pedig azt jelenti, hogy amiért fél évszázaddal ezelőtt 13 centet kellett fizetnünk, ma 1 dollárba kerül.

Ez is rámutat arra, hogy az elmúlt 50 évben sokkal jobban megérte amerikai vállalatok papírjaiban tartani a pénzt. Sőt, szerinte nagyon valószínű, hogy mindez a következő 50 évre is igaz lehet. Azt ajánlja ezért, hogy a befektetők rendszeresen vásároljanak részvényeket, az így felhalmozott papírok pedig több évtizedes időtávban egészen biztosan jó hozamokat fognak biztosítani.

A volatilitás nem egyenlő a kockázattal

Az omahai milliárdos írt arról is, hogy bár Amerikában a részvénybefektetések sokkal nagyobb volatilitással rendelkeznek, mint azok az értékpapírok, amelyek az amerikai fizetőeszközhöz kapcsolódnak, ez utóbbiak viszont - ahogy a fentiekből is kiderült - sokkal nagyobb pénzügyi kockázatot jelentettek, ha az elmúlt 50 évet nézzük.

Amennyiben tehát néhány évre előre tervezünk - például egy lakásvásárlás céljából -, akkor az arra szánt pénzünket, a magas volatilitásuk miatt nyilvánvalóan nem tarthatjuk részvényekben. Ha viszont hosszú távú befektetéseinkről döntünk, éppen az jelentheti a kockázatot, ha nincsenek részvényeink. Ha tehát viszonylag hosszú időnk van még például a nyugdíjas éveinkig, de már azokra az időkre is gondolunk, tegyünk egy szívességet saját magunknak, és vásároljunk rendszeresen részvényeket.

Több évtizedes időtávban gondolkodjunk

Az nyilvánvaló tény, hogy Warren Buffett befektetései során hosszú távban gondolkodik, és ugyanezt tanácsolja ő is mindenki másnak is. Szerinte ugyanis ez a fajta gondolkodás képessé tesz minket arra, hogy elviseljük a részvény befektetésekkel szükségszerűen együtt járó magasabb volatilitást is.

Mindig figyeljünk a jutalékokra

Buffett úgy gondolja, hogy bár vannak kiváló befektetési bankárok, alapkezelők és pénzügyi tanácsadók, akik befektetni szánt pénzünket kezelhetik, azt is belátja, hogy nagyon nehéz őket felismerni. Ebben pedig többek között az is szerepet játszik, hogy azt sem lehet egykönnyen eldönteni, vajon esetleges múltbeli sikereik a szerencséjüknek vagy a hozzáértésüknek köszönhető.

Az elsődleges probléma pedig véleménye szerint az, hogy ők elsősorban kereskedők, ezért általánosságban elmondható, hogy sokkal inkább áll érdekükben saját jutalékuk maximalizálása, minthogy ügyfeleik profitja a lehető legnagyobb legyen. Pont ezért úgy gondolja Buffett, hogy hasonló esetben az indexkövetés lehet inkább a célravezető befektetési forma.