70 százalékot szárnyalhatnak az európai részvények

siker, kereskedés, trading, tőzsde, befektetés
Vágólapra másolva!
Nagyon optimista az európai részvényekkel kapcsolatban a Citigroup. A bank legutolsó jelentésében a régió 600 részvényéből képzett Stoxx 600 index 70 százalékos emelkedésére számít 2016 végéig. Jó jel lehet a jövőre nézve a régió részvénypiacára történő folyamatos tőkebeáramlás, aminek hatására már az elmúlt két hónap alatt is 15 százalékot tudott menetelni az index.
Vágólapra másolva!

A Citigroup elemzői szerint az európai térség részvénypiacaira jó idők várnak, ugyanis a EURO Stoxx 600 index 70 százalékot emelkedhet 2016 végéig, annak ellenére, hogy a régió gazdaságának lassú növekedését és kitartóan alacsony inflációt látnak valószínűnek a jövőben is, számolt be a CNBC.

Alacsony kötvényhozamok

Az utóbbi időben az európai államkötvények rekord alacsony hozamokon forogtak, ez pedig odáig vezetett, hogy sok rövid és közepes lejáratú kötvény hozama negatív tartományba csúszott. A kialakult alacsony hozamok pedig valószínűleg az Európai Központi Bank (EKB) március elején induló eszközvásárlási programjának köszönhetően még hosszú ideig nyomott szinteken is maradnak majd.

A Citi elemzői pedig úgy vélik, hogy bár a jelenlegi kamatok nem maradhatnak fenn örökké, de nagy valószínűséggel a következő öt évben az átlagos kamatszint az elmúlt évtizedek átlagánál mélyebben fog maradni. Az alacsony kötvényhozamok a Citi elemzői szerint rövid- vagy középtávon a részvénypiacra terelik majd a befektetőket, amire pedig a részvényárfolyamok emelkedéssel fognak reagálni.

A pozitív kilátások

A Citi ennek megfelelően megemelte a 600 európai részvény árfolyamából képzett Stoxx 600 indexre vonatkozó várakozásait. A 2015 végére eddig valószínűsített 400 pont helyett már 450-et várnak a bank elemzői, 2016 végére pedig két forgatókönyvet állítottak össze. A negatívabb szerint 550, a pozitív szcenárió szerint pedig 670 pontot érhet el az európai részvény index. Ez utóbbi pedig nem kevesebb, mint 70 százalékos emelkedést jelentene a Stoxx 600 hétfői 393 pontos záró értékéhez képest.

Stoxx 600 napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Nem csak a Citi optimista

Az európai részvények árfolyamában azonban nem egyedül a Citigroup vár lényeges fellendülést. A svájci privátbank csoport, a Julis Baer múlt heti elemzésében csakugyan arról írt, hogy a jövőre az euró további gyengülését és az európai eszközök árfolyamának emelkedését várják. A svájci elemzők szerint a Carrefour, az Aviva és a Friends Life vártnál jobb eredményei és beruházásra fordított kiadásaik növekedése is mind arra utalnak, hogy az európai gazdaság tavaly év vége felé elérte a mélypontját és már a javulás útjára lépett. Ha pedig mindehhez hozzávesszük még az EKB eszközvásárlási programját is, még megalapozottabbnak tűnnek a részvény árfolyamok növekedésére irányuló várakozások.

A növekedés már látszik is

A növekedésnek pedig már most is vannak jelei. Elég, ha arra gondolunk, hogy a Stoxx 600 csak az év eleje óta 15 százalékos emelkedésen van túl. Mindezt pedig jelentős tőkebeáramlás kísérte, aminek értéke az év első két hónapjában a Jefferies adatai szerint az európai részvényalapok és ETF-ek esetében elérte a 35,1 milliárd dollárt.

Ezzel vág össze a Bank of America-Merrill Lynch portfólió menedzserek között végzett februári felmérése is, amelyben megkérdezettek 51 százaléka jelölte meg elsődleges célpontjának a régiót. A régió iránt pedig 2007 közepe óta nem volt ekkora az érdeklődés.