Hallott már a Közel-Kelet erős emberéről?

Qasem Soleimani Irán
Qasem Soleimani
Vágólapra másolva!
Akkora fenyegetést jelent az Iszlám Állam, hogy a Közel-Kelet egyik legtitokzatosabb stratégája is kénytelen egy ideje nyilvánosan mutatkozni. Kasszam Szulejmani Irán és a térség egyik legbefolyásosabb szürke eminenciása, akitől kormányok sorsa függ. Évtizedes tevékenysége egyvalamire biztosan figyelmeztet: oka van annak, hogy kilépett az árnyékból.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam (IS) ellen vívott háború, úgy tűnik, többeket rákényszerít arra, hogy változtassanak régi beidegződéseiken. Még egy éve sincs annak, hogy kelet-szíriai terjeszkedése után az Iszlám Állam néhány nap alatt lerohant két Bagdad-közeli várost, Ramadit és Fallúdzsát, azóta pedig sorra hajtja végre a brutális akcióit, de a térség aktorai viszonylag hamar belátták, a terrorszervezet olyan kihívást jelent, amely ellen közösen, de legalábbis egymást nem akadályozva kell fellépni.

Újfajta kihívást jelent az Iszlám Állam Forrás: Iszlám Állam

Rég hallottunk például éles nyugati kirohanást Bassár el-Aszad szír elnök ellen, pedig a módszerei az éppen négy éve kezdődött szír polgárháború alatt cseppet sem finomodtak – mi sem jellemzi jobban a helyzet kaotikusságát, mint hogy Aszad a legkisebb rossz szerepében tetszeleghet. Ezzel párhuzamosan arról is rég lehetett hallani, hogy Oroszországnak és Kínának milyen kifogása van az ellen, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa felléphessen Szíria ügyében.

Nehézsúlyú harcos a fronton

A profilt váltók közé azonban egy váratlan szereplő is csatlakozott: Kasszam Szulejmani, az iráni Forradalmi Gárda elitegysége, a Kudsz (Jeruzsálem fárszi elnevezése) Erők parancsnoka. A BBC perzsa csatornája szerint a hosszú ideig teljes titokban működő vezérőrnagyról mostanság napi rendszerességgel jelenik meg valami a médiában: dokumentumfilmek, tudósítások, sőt popdalok. Ezenkívül azt is tudni róla, hogy momentán az iraki Szalahuddin tartományban van, és az Iszlám Állam ellen harcoló, éppen Tikrit visszafoglalásáért küzdő iraki hadsereget és a szövetséges síita milíciákat irányítja.

Szulejmani (középen) iraki rajongói körében Forrás: AFP/Mostafa Gholamnejad

Nem ez az első eset, hogy Szulejmani félreteszi az ideológiai megfontolásait, és a közös ellenség legyőzése érdekében ideiglenesen azonos oldalon harcol a Nagy Sátán – az Egyesült Államok – vezette nyugati koalícióval. Ennek megvilágításához azonban muszáj felidéznünk életének néhány epizódját. Ugyanezekből az is kiderül, hogy a mostani nyilvános szereplése tényleg váratlan.

Kecsketolvajból tábornok

A szerdán 60. életévét betöltő Szulejmani a dél-iráni Raborban született, szegény földművescsaládba, diplomát éppen ezért hiába keresünk az életrajzában. Az iszlám forradalom 1979-es győzelme után egyből beállt a Forradalmi Gárdába, 1980-tól végigharcolta a 20. század második felének egyik legbrutálisabb (és legértelmetlenebb) háborúját, az irak–iránit.

Szulejmani végigharcolta az iraki–iráni háborút Forrás: Wikimedia

Már akkor kitűnt bátorságával, az irakiak csak kecsketolvajnak hívták (ahányszor átszivárgott az ellenséges vonalak mögé, mindig áthozott az iráni oldalra egy kecskét). Fokozatosan lépett előre a ranglétrán, miközben a nyolc évig tartó vérontás egy nagy tanulsággal is szolgált számára:

A róla szóló, valószínűleg legalaposabb portré szerint azok után, hogy Komeini ajatollah, látva a pillanatnyi sikereket, 1982-ben még Irak „felszabadítására” és Jeruzsálem megközelítésére adott parancsot, hat évvel – és több százezer halottal – később belátta, jobban jár, ha békét köt a Szaddám Huszein-féle Irakkal.

Óriási csalódás

Ez a Szulejmanihoz hasonló lelkes fiatal tiszteknek óriási csalódás volt, úgy érezhették ugyanis, hogy az addig feltétel nélkül tisztelt síita klérus feladott valamit az 1979-ben még oly hangzatos eszméiből. A rendszert azonban tovább szolgálta, 1990-ben például az afganisztáni ópiumcsempészet mögött álló tálib rendszer ellen harcolt, sőt erős a gyanú, hogy a Buenos Aires-i izraeli követség elleni 1992-es, illetve az ottani zsidó központ elleni 1994-es merényletekben is benne volt a keze. 1998-ban aztán Hamenei ajatollah kinevezte őt a Kudsz élére.

Hamenei ajatollah forradalmi gárdisták körében Forrás: AFP/Str

Hírszerzés és terror olajpénzekből

Maga a Kudsz a parancsnokához hasonlóan rejtélyes szervezet. Nyugati értesülések szerint mintegy 15 ezer válogatott tagja van. Tevékenységük szerteágazó: a hírszerzés éppúgy a portfólió része, mint a külföldi (terror)akciók. Beszédes, hogy a Kudsz központja az egykori – 1979-ben megrohamozott – teheráni amerikai követség épületében van. Az egységhez való csatlakozást szigorú alkalmassági vizsgálat előzi meg, a családi kapcsolatok „bevethetősége” marginális. Az új tagokat egész Irán területéről toborozzák, majd – az Israel Hayom című izraeli lap szerint – Teheránban és Sirazban képezik ki őket, hogy később Afganisztánba és Irakba küldjék őket terepmunkára. A már idézett New Yorker-cikk szerint a tavaly leváltott Núri al-Maliki vezette bagdadi síita kormány az olajbevételekből napi több százezer hordó árának megfelelő pénzt különített el – talán a jelentékeny iráni támogatásért cserébe –, ezek pedig mind a Kudsznál landolnak. Ezzel elérték, hogy az Irán elleni nyugati pénzügyi szankciók dacára zavartalanul működhessenek, mi több, a teheráni politikai elit se nagyon szóljon bele a dolgaikba. A figyelmeztetéseiket viszont Teheránban is illik komolyan venni: 1999-ben a Kudsz vezetője is azok között volt, akik levélben szólították fel a reformistának mondott Mohamed Hatami akkori iráni elnököt, lépjen fel erélyesebben az akkortájt tüntető diákok ellen, különben a Kudsz teszi meg. Másnap a rendőrség verte szét az egyetemistákat.

Szulejmani alaposan megválogatja az embereit Forrás: AFP/Behrouz Mehri

Láthatatlan ellenség Amerikának

Szulejmani ekkor kezdett bele abba a munkába, ami az egyik legtitokzatosabb stratégává tette a térségben.

– mondta róla egy egykori iraki CIA-tiszt, mások pedig úgy tartják, hogy Irakban is döntő befolyással rendelkezik. Utóbbi azért lehetséges, mert az amerikai invázió utáni felekezeti polgárháború is már az ő kénye-kedve szerint alakult. Különböző milíciák pénzelésével hol súlyosbította, hol pedig enyhítette a konfliktust. Beszédes eset volt, amikor 2006-ban, a 34 napos libanoni háború idején Bagdadban meredeken visszaesett a merényletek száma, Szulejmanit ugyanis a Hezbollah irányítása kötötte le.

– üzente az iraki amerikai parancsnoknak.

Sok amerikai katona halt meg a Kudsz tevékenysége miatt Forrás: AFP

Nem volt azonban mindig ennyire ellenséges Washingtonnal. A 9/11-es merénylet után például az egyik megbízottja Genfben átadott egy térképet Ryan Crocker későbbi bagdadi amerikai nagykövetnek, rajta a tálibok állásaival, és egy javaslattal, hogy milyen sorrendben kellene őket megsemmisíteni. Szulejmaninak ugyanis a talibán ugyanúgy az ellensége volt, mint az amerikaiaknak.

Az iráni közhangulattal ellentétben Szulejmani tud pragmatikus is lenni Forrás: AFP/Henghameh Fahimi

Egy szó mindent elrontott

Az iráni jóindulat azonban hamar megtört, George W. Bush amerikai elnök ugyanis 2002. januári országértékelő beszédében az Irán-féle szövetséget a Gonosz Tengelyének nevezte. Szulejmani ekkor megmakacsolta magát, és az amerikaiak 2011-es kivonulásáig az előbb részletezett módszerekkel igyekezett ártani nekik. Egyébként

Muszáj egybefogni a síitákat

Szulejmaninak mindezzel egyetlen célja volt: biztosítani az Ellenállás Tengelyét, vagyis a Teherán–Bagdad–Damaszkusz–Bejrút útvonalat hozzá hű síita vezetőkkel. Irakon és Szírián keresztül ugyanis könnyedén el tudta látni a Dél-Libanont uraló – és az Izraelt újabban ismét rakétákkal támadó – Hezbollahot, amelynek irányítója, Haszan Naszrallah sejk szintén jó barátja. Nem meglepő, hogy a szunnita libanoni miniszterelnök, Rafik Hariri 2005-ös felrobbantása mögött is a síita terrorcsoportot és Szulejmanit sejtik.

Rafik Hariri mauzóleuma a bejrúti Mártírok terén Forrás: Vörös Szabolcs - Origo

A Hezbollahnak azonban az utóbbi időben van egy sokkal gyakorlatibb haszna: évek óta Bassár el-Aszad elnök oldalán harcol a szír polgárháborúban, támogatásuk nélkül talán rég győztek volna a szunnita fegyveresek. Szulejmani éppen ezért mindent megtesz azért, hogy Aszadot a helyén tartsa – negyedik éve sikeresen.

Hezbollah-brigádok Irakban Forrás: AFP/Haidar Hamdani

Nem kétséges, hogy az Iszlám Állam elleni harc is ennek a törekvésnek a része, a terrorista alakulat azonban a jelek szerint akkora falat, hogy Szulejmani kénytelen a személyes jelenlétével is demonstrálni. Persze nem meglepő, hogy Iránban máris felmerült: a mélyen konzervatív Szulejmaninak – mint az egyetlen „hiteles embernek” – indulnia kellene a 2017-es iráni elnökválasztáson. Ha legyőzné az Iszlám Államot, sok kérdés nem maradna az esélyeivel kapcsolatban.