Vágólapra másolva!
2014 januárja óta nem látott szinteken az EURHUF árfolyama és a BUX index, a tegnapi kamatvágás ellenére is. Közben a nemzetközi piaci hangulat nem túl erős, miközben enyhén korrigál a dollár.
Vágólapra másolva!
  • 300 alá süllyedt a forint árfolyama az euróval szemben tegnap késő délután, amire utoljára 2014 január közepén volt példa. A forint még az MNB kamatvágása után kezdett erősödésbe, miután a várt 20 bázispont helyett csak 15 bázisponttal csökkent a jelenleg már 1,95 százalékon álló irányadó ráta.
  • Addig folytatódhat az óvatos kamatcsökkentés, ameddig az támogatja a középtávú inflációs cél elérését, mondta el tegnapi sajtótájékoztatóján Matolcsy György, az MNB elnöke. Közben az éves inflációs várakozást 0,9 százalékról 0 százalékra vágta vissza a jegybank 2015-re, és jövőre is csak 2,6 százalékos lehet annak mértéke. A gazdaságra nézve viszont nagyobb az optimizmus, idén 3,2, jövőre pedig 2,5 százalékkal nőhet a GDP (korábbi várakozások: 2,3, illetve 2,1 százalék).
  • Jó formában volt tegnap a magyar tőzsde, 1,1 százalékos emelkedésével már 19 500 pont felett zárt a BUX index, amire 2014 januárjában volt utoljára példa. Valamennyi nagyobb papír erősödésre volt képes, a forgalom pedig ismét szép, 14 milliárd forintos volt. Az OTP napközben az 5 000 forintos szintet is sikerrel tesztelte, innen sikerült visszaemelkednie a pozitív tartományba.
  • Ezzel együtt főleg a Mol húzta a magyar tőzsdét, az utóbbi két napban látott vágtája után pedig már 12 250 forintnál jár az olajpapír. Főleg az segíthetett a Molnak, hogy az olaj árfolyama az utóbbi pár napban már nem folytatta a gyengélkedést. Közben a TVK részvények utolsó kereskedési napja holnap, azaz március 26-án lesz, miután a Mol felvásárolta a társaságot.
  • Nincs jó hangulat ma reggel a nemzetközi piacokon, az ázsiai tőzsdén mínuszok mutatkoznak, és az európai határidős indexek sem mutatnak pluszokat a nyitásra. Ebben a már tegnap is gyenge hangulatnak lehet szerepe, amiben a repülőgép-szerencsétlenség is közrejátszhatott. A makroadatok közül a német IFO hangulatindexet figyelhetik reggel a befektetők.
  • A gyengébb piaci hangulat már az amerikai tőzsdéken is érezhető volt, 0,3-0,6 százalékos mínuszokkal zártak a főbb indexek. A szektorok közül főleg a közművek teljesítettek gyengén, 1 százalékos mínuszban zártak. Pedig a nyitás utáni makroadatok nem lettek rosszak, az új lakás értékesítések 7,8 százalékkal nőttek februárban januárhoz képest, de a feldolgozóipari PMI 55,3 pontos értéke is jobb lett a vártnál, és az előző havi adatnál.
  • Valamelyest korrigált a dollár az elmúlt napok gyengülése után, az euróval szemben 1,10-ről 1,09-ig jöttek vissza a jegyzések, és a dollárindex is 97,2 pont közelében jár. A nyersanyagok emelkedése emiatt kicsit alábbhagyott, a WTI 47, a Brent pedig 55 dollár közelében jár, de az arany is visszább csúszott a közel 1 200 dolláros szint közeléből.
  • 493 eurós nettó veszteségről számolt be a tavalyi évre vonatkozóan a Raiffeisen. Emellett elmondták, hogy az idei átalakítások 20 százalékkal csökkenthetik majd a bank költségeit a 2014-es értékekhez képest. Elárulták azt is, hogy a következő hónapok során döntenek a szlovén egység eladásáról, illetve azt is, hogy Oroszországban 34 fiókot bezárnak.
  • Az éves üzemi eredményének 7 százalékos növekedéséről számolt be a francia Hermés (Párizs: RMS), ugyanakkor a luxusipari vállalat vezetői azt is elmondták, hogy az erősödő dollár az üzemi profithányad csökkenéséhez vezetett. Ez tavaly 31,5 százalékot tett ki, az egy évvel korábbi 32,4 százalékkal szemben. A tervek szerint az Hermés részvényenként 2,95 eurós osztalékot fog fizetni, mindezt pedig kiegészíti egy részvényenkénti 5 eurós rendkívüli osztalék is.
  • 27 százalékra csökkentheti a részesedését az Airbus (Párizs: AIR) a vadászgépeket gyártó Dassault Aviation-ben (Párizs: AM). Az Airbus összesen 1,38 millió darab részvényt tervez eladni, ennek értéke a tegnapi záróárfolyamon 1,71 milliárd eurót tenne ki. A befolyó összeget a vállalat a növekedésére akarja fordítani. Tegnap egyébként a lezuhant A320-as gép ellenére is 0,5 százalékos pluszban zárt a részvény, bár a hírek megjelenésekor még nagyobb mínuszba csúszott vissza az árfolyama.