Kenyai terrorakció: letartóztattak öt embert

Vágólapra másolva!
Gyalázatosnak nevezte és a leghatározottabban elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa az al-Shabaab iszlamista milícia által egy kenyai egyetem ellen elkövetett terrorakciót, amelyben 147 ember vesztette életét.
Vágólapra másolva!

A kenyai hatóságok az akcióval kapcsolatban öt embert tartóztattak le. A sebesültek száma eléri a nyolcvanat, sokak állapota válságos.

A túszejtő akciót az al-Sabab vállalta magára. A szomáliai iszlamista milíciának ez volt az eddigi legvéresebb támadása.

A BT elítéli

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerint a garissai túszejtő akció csak még inkább növeli a testület tagjainak eltökéltségét a terrorizmus elleni harcban. A tanács együttérzését fejezte ki az áldozatok rokonainak, valamint a kenyai népnek és a kormánynak.

A nyolcvan sebesült közül soknak válságos az állapota Forrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

Hasonlóan cselekedett az amerikai elnök is. Uhuru Kenyatta kenyai államfővel folytatott telefonbeszélgetésében Barack Obama szörnyűséges terrortámadásnak nevezte az al-Sabab akcióját. Az elnök azt mondta, az Egyesült Államok támogatja a kenyai kormányt és a népet a terrorizmus elleni küzdelemben és a béke megteremtésére irányuló erőfeszítésekben.

Obama megerősítette, hogy a történtek ellenére is ellátogat Kenyába - apja szülőföldjére - a nyáron.