Jó hírek az Atlanti-óceán mindkét partjáról

Vágólapra másolva!
A tőzsdék jól fogadták őket.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) április 15-ei ülésén (a sajtótájékoztatón történt kisebb rendbontástól eltekintve) semmi váratlannal nem szembesültek a piacok. A kamatokhoz nem nyúltak a döntéshozók (ezt nem is várta senki), Draghi elnök pedig kitartott amellett, hogy a határozottan javuló európai makrogazdasági adatközlések ellenére is a korábban megtervezett menetrend szerint folytatja eszközvásárlásait az EKB, tájékoztatnak a Takarékbank elemzői.

Biztos ütemben nő az USA

Az amerikai jegybank, vagyis a Fed a gazdaság állapotáról kiadott rendszeres jelentése (a Bézs Könyv) sem tartalmazott sok meglepetést: az amerikai gazdaság továbbra is moderált, de biztos ütemben nő az értékelés szerint, s az utóbbi idők megtorpanásáért az alacsony olajárak és az erős dollár tehetők felelőssé.

Erősödött az euró

A jegybanki megnyilvánulások összességében támogatták a részvénypiacokat az Atlanti-óceán mindkét partján; Amerika esetében a gyorsjelentési szezon eddig többségében kedvező számai is támogatták a főbb részvényindexek növekedését. Az euró összességében kissé erősödött a dollárral szemben a tegnapi kereskedésben, az olajárak valamelyest emelkedtek. Görögország ezúttal az S&P-től kapott leminősítést főleg az elsődleges költségvetési egyenlegben mutatkozó romlásra hivatkozva.