Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Automata üzemmódba kapcsol Matolcsy

gazdasági bizottság
Budapest, 2014. december 9. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén 2014. december 9-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Újabb 0,15 százalékponttal csökkenti 1,95 százalékos alapkamatát keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, és a márciusban újraindított enyhítési ciklus végére az MNB alapkamata akár 1,50 százalék alá is csökkenhet - jósolták a monetáris testület kamatdöntő értekezlete előtt londoni pénzügyi elemzők.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai hétfői prognózisukban hangsúlyozták, hogy egyelőre nem látják indokoltnak az 1,50-1,60 százalékos, júniusra elérendő MNB-kamatmélypontról szóló alapeseti előrejelzésük átértékelését, mivel az infláció és a gazdasági aktivitási adatok jórészt megfelelnek az MNB várakozásainak. A ház szerint ugyanakkor megvan annak az esélye, hogy a forint tartós erősödése esetén az MNB a harmadik negyedévben is folytatja az enyhítési ciklust.

Matolcsy György kedden kamatot vág Forrás: MTI/Soós Lajos

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni elemzői szerint a monetáris tanács várhatóan a keddre valószínűsíthető 0,15 százalékpontos kamatcsökkentés utáni közleményében is fenntartja a további enyhítésre utaló hangvételt, és kilátásba helyezheti az enyhítési ciklus folytatását.

Vannak agresszív előrejelzések is

Ennél agresszívabb előrejelzést adtak a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének elemzői, akik szerint az eurójegybank (EKB) mennyiségi enyhítési programjának hatásait is figyelembe véve az MNB-alapkamat akár jóval 1,50 százalék alá is csökkenhet az enyhítési ciklus végére.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai szintén 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést jósoltak keddre. Hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy jóllehet a defláció enyhült a múlt hónapban, valószínűtlen azonban, hogy a magyar gazdaságban érvényesülő deflációs nyomás rövidtávon elenyészne.

magyar nemzeti bank Fotó: Bielik István - Origo

A legagresszívabb előrejelzést az MNB monetáris enyhítési ciklusának várható mértékére a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlege (BofA Merrill Lynch Global Research) tartja érvényben.

A ház közgazdászai a magyar inflációs és monetáris kilátásokról összeállított előrejelzésükben mínusz 0,2 százalékos idei egész éves átlagos inflációt valószínűsítettek Magyarországon.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői mindezek alapján azzal számolnak, hogy az MNB az idei év végére 1,35 százalékig csökkenti alapkamatát.

Automata üzemmód

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői úgy fogalmaztak előrejelzésükben, hogy az MNB a következő inflációs jelentés közzétételéig "automata üzemmódban" folytatja a monetáris enyhítést. A ház alapeseti előrejelzési forgatókönyve szerint a magyar jegybanki alapkamat júniusra 1,50 százalékig csökken, és az MNB ezután kivárásra rendezkedik be a környezet felmérésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről