Vágólapra másolva!
A Real Madrid a tavalyi BL-döntő óta először tudta legyőzni az Atlético Madridot, így bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. Carlo Ancelotti csapata a hét nyeretlen derbi után a szerdai negyeddöntő visszavágóján emberelőnyben, egy 88. percben szerzett Hernandez-góllal tudta felülmúlni, egyúttal 1-0-s összesítéssel kiejteni az Atléticót. A másik ágon a Juventusnak egy idegenbeli 0-0 éppen elég volt a Monaco 1-0-s búcsúztatásához, a torinóiak 12 év után szerepelhetnek ismét BL-elődöntőben.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó:
Real Madrid (spanyol) - Atlético Madrid (spanyol) 1-0 (0-0) - élő közvetítés
v.: Brych (német)
Real: Casillas - Carvajal, Pepe, Varane, Fábio Coentrao (Arbeloa, 90+1.) - Isco (Illaramendi, 90+3.), Sergio Ramos, Kroos, James Rodríguez - J. Hernandez (Jesé, 90+1.), C. Ronaldo.
Atlético: Oblak - Juanfran, Miranda, Godín, Jesús Gámez - Tiago (Giménez, 85.), Koke, Saúl (Gabi, 46.), Arda - Griezmann (Raúl García, 65.), Mandzukic.
gól: J. Hernandez (88.)
sárga lap: Pepe (74.), illetve Arda Turan (31., 75.), Raúl García (74.), Koke (90+4.)
piros lap: Arda Turan (75.)
továbbjutott: a Real, 1-0-s összesítéssel

A madridi BL-derbi nagy kérdése az volt, hogy vajon sikerül-e a Realnak a tavalyi BL-döntő után újra legyőznie az Atléticót. A hosszabbításban 4-1-re megnyert finálé után hiába találkoztak hétszer a felek, Ronaldóék egyszer sem tudtak győztesen lejönni a pályáról. Az Atlético a spanyol Szuperkupát egy döntetlennel (1-1) és egy győzelemmel (1-0) hódította el, a Király-kupában 2-0-ra nyert otthon, majd a Bernabeuban 2-2-re végzett a Reallal, kiejtve ezzel a nagy riválist. A bajnokságban még pontot sem szerzett Ancelotti csapata, amely előbb 2-1-re bukott el saját közönsége előtt, majd egy 4-0-val kullogott haza a Vicente Calderon-stadionból. A bajnokságban az 1950/51-es idényt követően tudta az Atlético oda-vissza legyőzni a Realt, ráadásul a 4-0-s hazai siker 1987 óta a legnagyobb arányú volt.

Eddig miért nem nyert a Real?

A 0-0-s odavágó után már részletesen írtunk róla, hogy mi lehet az oka a Real Atlético elleni sikertelenségének. A BL-negyeddöntő első összecsapásán Diego Simeone akarata érvényesült, a tréner párharcok sokaságára bontotta le a mérkőzést, és ellehetetlenítette a Real játékát. A két csapat erényei ellentétesek – különösen, ha Diego Simeone úgy akarja –, és az Atlético képes az erősségeit úgy alkalmazni, hogy saját stílusából teljesen kizökkenti a Real Madridot, ám nem veszít saját hatékonyságából. Ellenben Carlo Ancelottinak nincsenek eszközei arra, hogy rákényszerítse akaratát a reaktív futballra berendezkető ellenfélre. (A részletes elemzésünket itt olvashatja.)

A meccs előtt sorra kapta a rossz híreket Carlo Ancelotti: Karim Benzemára térdsérülés miatt nem számíthatott, de mellette Luka Modric, Gareth Bale és Marcelo sem szerepelhetett. A Real abban viszont bízhatott, hogy az eddigi 202 meccsből 103-szor nyert, míg az Atlético csak 50-szer (49 találkozó döntetlen lett).

Hiába támadtak Ronaldóék

A Real rögtön letámadta ellenfelét, de úgy tűnt, hogy ami az első meccsen bejött az Atléticónak, az most is bejön majd: a tökéletesen működő Simeone-gépezet nem fogja hagyni magát, és a vendégek jó védekezése miatt nem lesz sok gól.

Ronaldo ezúttal nem rúgott gólt Forrás: AFP

A 10. percben Ronaldo lövésébe Arda Turan dobta be magát, majd James passza után Hernandez lőtt oldalhálót. Utóbbi aztán asszisztot szeretett volna adni, de Ronaldo távolija kevéssel elkerülte a kaput.

Hangos Atlético-drukkerek

A pontrúgások előtti Ronaldo-terpeszre számító közönséget James próbálta kielégíteni - sikertelenül, szabadrúgásból fölé csavart. A 32. percben a portugál már nem adta oda a labdát, sikerült is a sarok irányába tüzelnie, de Oblak kitolta a labdát a bal saroknál.

A Realnak a szurkolók sem adták meg, amire igazán szüksége lett volna, az Atlético-drukkerek ugyanis gyakran túlkiabálták a hazaiakat.

A Real az első félidőben 68 százalékban birtokolta a labdát, 11-szer próbálkozott lövéssel, de csak kétszer találta el a kaput. Az Atlético két lövésből egyszer kaput talált.

A végén dőlt el minden

A folytatásban nem volt miért túlságosan izgulni, mert a kapuk nem forogtak veszélyben, Sergio Ramos fejesénél (62. perc) vagy Ronaldo Oblak kezeiben landoló lövésénél (70. perc) legalábbis kevesen kaphattak a szívükhöz.

Aztán eljött a 74. perc, és elgurult pár szem gyógyszer a pályán. Pepe és Raúl Garcia kaptak egy-egy sárgát (utóbbi nem is játszhat a következő BL-meccsen), majd Arda tartott rá Sergio Ramos lábára, amiért megkapta a második sárga lapját, így emberelőnybe került a Real.

A 80. percben majdnem góllá is érett a Real-emberelőny, de a Godínon magát átverekedő Hernandez lövésébe Oblak óriási bravúrral bele tudott érni.

Jogos a Real-ünneplés Forrás: AFP

Nyolc perccel később már nem hibázott Chicharito, Ronaldo passzát 12 méterről ellentmondást nem tűrően váltotta gólra.

Raúl García próbált meg gyorsan válaszolni, de életerős lövése elzúgott a léc fölött. A bíró öt percet hosszabbított, de az Atléticónak elfogytak az ütőkártyái, így 1-0-s összesítéssel a Real jutott be a legjobb négy közé.

Casillas 52. kapott gól nélküli BL-meccsén van túl, ezzel az élen megelőzte az 51 gól nélküli meccsig jutó Van der Sart.

Újra BL-elődöntős a Juve

A másik meccsen a Juventus arra készült, hogy 2003 után ismét bekerül a legjobb négy közé a BL-ben. Erre minden esélye megvolt, ugyanis Vidal büntetőjével 1-0-ra legyőzte otthon a Monacót. A torinóiaknak az európai kupák egyenes kieséses szakaszában száz százalékos mérleggel rendelkeztek francia ellenfelekkel szemben. A Juvénak a főpróba is jól sikerült, szombaton 2-0-ra verte a bajnokságban a második helyezett Laziót, ezzel már 15 pont az előnye a Serie A-ban.

A Monaco az európai kupákban eddig hat meccsből csak egyszer nyert olasz csapat ellen, és a legutóbbi négy találkozójából egyiken sem tudott győzni - mint ahogy szerdán sem.

Monacóban ugyan megszakadt a Juve franciák elleni győzelmi sorozata, de a döntetlen is tökéletes eredmény volt, hiszen ezzel továbbjutottak az olaszok.

BL-negyeddöntő, visszavágó:
Monaco (francia) - Juventus (olasz) 0-0
Monaco:
Subasic - Fabinho, Raggi, Abdennour, Kurzawa - Toulalan (Berbatov, 46.), Kondogbia - Bernardo Silva, Joao Moutinho, Ferreira Carrasco (Matheus Carvalho, 87.) - Martial (Germain 76.)
Juventus: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Lichsteiner, Marchisio, Pirlo, Vidal (Pereyra, 77.), Evra (Padoin, 90.) - Morata (Llorente, 69.), Tévez.
továbbjutott: a Juventus, 1-0-s összesítéssel