Már decembertől eltörölnék a roamingdíjat

Vágólapra másolva!
2015 decemberétől már eltörölné a roamingdíjat az EP szociáldemokrata frakciója - jelentette be Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő.
Vágólapra másolva!

A szociáldemokrata frakció magyar delegációvezetője brüsszeli sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az EP-ben egyre több képviselő "követeli" az Európai Bizottságtól, az Európai Tanácstól, azaz a nemzeti kormányoktól - a korábbi döntésnek megfelelően - a roamingdíjak 2015-ös eltörlését. Ezzel az EU-n belül nem lenne drágább külföldről telefonálni, mint belföldről.

A Tanács halasztana

Európai Tanács néhány hónapja úgy döntött, elhalasztja a roamingdíj eltörlését 2018-2019-re. Egy kérdésre válaszolva Ujhelyi azt mondta, a távközlési cégek azért tiltakoznak a díj eltörlése ellen, hogy az megterhelné a kasszájukat, és ezért a hazai percdíjak növekednének. A politikus viszont nem tart attól, hogy felmennek a hazai percdíjak, mivel "azért vannak a távközlési cégek, hogy versenyezzenek a vásárlókért", a verseny pedig majd lenntartja az árakat.

A magyar kormány állásponrja a roamingdíjjal kapcsolatban egyébként nem ismert. Ujhelyi István emlékezetett rá, hogy hetekkel ezelőtt kérdezte írásban Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert az ezzel kapcsolatos magyar álláspontról, de választ nem kapott.