2,6 százalékos növekedést vár az EBRD

2012, gazdasági válság, lassuló gazdasági növekedés, tőzsde
Vágólapra másolva!
Az orosz és az ukrán gazdaság mély recessziója miatt az európai átalakuló térségben az idén várhatóan nem lesz gazdasági növekedés, Magyarország és a többi közép-európai EU-gazdaság azonban a régió átlagát jelentősen meghaladó, az eddig vártnál is robusztusabb növekedésre számíthat, áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank idei második átfogó előrejelzésében. Az EBRD a kormány prognózisánál fél százalékkal vár kisebb növekedést.
Vágólapra másolva!

A felzárkózó európai gazdaságok és az egykori szovjet térség reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank, amely a grúz fővárosban összehívott éves közgyűlésének nyitónapjára időzítette új prognózisát, a közép-európai és a balti EU-gazdaságokban átlagosan 2,9 százalékos,

Magyarországon 2,6 százalékos növekedést jósol 2015-re.

Az EBRD mindkét előrejelzést javította: januárban ismertetett előző becslésében a térség egészére 2,6 százalékos, a magyar gazdaságban 2,4 százalékos idei növekedést valószínűsített.

3 százalék feletti növekedést várnak

A kormány 3,1 százalékra emelte az idénre várt gazdasági növekedési prognózisát az eddigi 2,5 százalékról, közölte korábban Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős államtitkára.

Kisebb növekedést vár az EBRD, mint a kormány Forrás: AFP/Frank Rumpenhorst

2015 első negyedévében 3,4 százalékkal nőtt Magyarország GDP-je 2014 első negyedévéhez képest. Varga Mihály szerint épp ekkora növekedésre számítottak, éves szinten

3 százalék fölött lehet

az adat. Elemzők szerint már látszik a lassulás és vannak kockázatok, de az éves növekedést 3 százalék köré várják.

A Magyar Nemzeti Bank még márciusban jelentette be, hogy nagyobb növekedést vár 2015-re: a jegybank a decemberi 2,3 százalékról 3,2 százalékra emelte az idei gazdasági növekedés várható ütemét.