Milliárdos apával könnyű, nem?

David Beckham visszavonulás, Romeo és Cruz, Paris Saint-Germain
Paris Saint-Germain's English midfielder David Beckham (C) smiles with his sons Romeo and Cruz after the trophy ceremony for the French league title after the French L1 football match between Paris St Germain and Brest on May 18, 2013 at Parc des Princes stadium in Paris. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
Vágólapra másolva!
Vajon mit tanít a pénzről a gyerekeinek Bill Gates, David Beckham vagy George Lucas?
Vágólapra másolva!

Minél fontosabb, annál korábban

Warren Buffett ma a világ harmadik leggazdagabb embere. Olyan erős meggyőződése, hogy a pénzügyi alapokat gyerekkorban kell letenni, hogy 2013-ban Secret Millionaires Club néven animációs sorozatot indított. A Secret Millionaires Club minden leckéje abból válogat, amit Buffett annak idején átadott a saját gyerekeinek. Ezek a tanítások segítenek eligazodni a gyerekeknek az üzletben és az életben, függetlenül attól, hogy hány évesek. Buffett egy interjúban elmondta, így apránként azt a filozófiát is elhintette, hogy minél többet tanul az ember, annál többet keres utána.

Ha nincs munka, nincs zsebpénz Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Házimunka zsebpénzért

Szigorú elveket követ a sztárfocista és modell David Beckha, ha a házimunkáról és a gyerekeiről van szó. Egy interjúban elmondta, a gyerekeinek minden reggel be kell ágyazniuk, és a mosatlanokat betenni a mosogatógépbe, mert ha nem végzik el a rájuk bízott feladatokat, akkor nem kapnak zsebpénzt. Szerinte a munkán keresztül tanulhatják meg a fiatalok, hogy a pénznek értéke van. Ha már fiatalon megdolgoznak érte, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy a későbbiekben alaposabban megfontolják majd, mire költenek.

Ne számítson örökségre

Bill Gates, a Microsoft alapítója, a világ leggazdagabb embere. A Bill és Melinda Gates Alapítvány 1994 és 2006 között több mint 26 milliárd dollár értékben adományozott, sőt feleségével ígéretet tettek, hogy haláluk után jótékony célra ajánlják majd fel vagyonukat. Tehát a gyerekeik nem számíthatnak milliárdos örökségre. „Szerintem nem tesz jót sem a gyerekeknek, sem a társadalomnak, ha rengeteg pénzt örökölnek” – mondta Gates a Business Insidernek. A milliárdos korábban azt nyilatkozta, hogy az öröklési filozófiáját Warren Buffett tanácsára alapozta. Tehát a majdnem 79 milliárd dolláros vagyonból a három Gates-gyerek „csak” tízmillió dollárra számíthat.

Tanulni kell

Egy másik híres milliárdos, George Lucas, a Star Wars alkotója az oktatás fejlesztésének szenteli vagyona jelentős részét. A forgatókönyvíró, rendező és producer arra ösztönzi a szülőket, hogy tudatosítsák gyerekeikben a tanulás jelentőségét. „Amíg van rá forrásom, addig törekedni fogok arra, hogy segítsem az oktatás színvonalának emelkedését, hiszen ez az egyik legfontosabb, amit megtehetünk a jövő generációjáért” – emelte ki egy interjúban Lucas.