Vágólapra másolva!
Története második Bajnokok Ligája-döntőjére készül az MKB-MVM Veszprém kézicsapata, és ahogy 2002-ben, úgy idén sem a magyar bajnok számít esélyesnek. Carlos Ortega csapata az összes sorozatot megnyerte, amiben idén elindult, már csak az európai trón van hátra a tökéletes taroláshoz, ehhez azonban a topfavoritnak tartott, bombaerős Barcelonát kellene legyőzni. Nem lehetetlen, de nagyon nehéz küldetés. 

"Engem nem érdekel, úgysem sorsolják össze a Barcát a Kiellel, úgyhogy ha nyerni akarunk, valószínűleg mindkettőt meg kell vernünk. Amúgy is így lenne stílusos, nem?" – mondta Gulyás Péter közvetlenül a sorsolás előtt arra utalva, hogy idén tényleg a legerősebb csapatokon át vezet a Veszprém útja az évtizedes álom, a BL-győzelem felé.

Essünk gyorsan túl a jól hangzó, de valójában tökéletesen lényegtelen triviákon: a Veszprém mellett szól, hogy az elmúlt nyolc évben mindig az a csapat nyerte meg a Bajnokok Ligáját, amely kiejtette a THW Kielt. A Barcának is van egy hasonlója: őket eddig a kölni négyes döntők történetében csak német csapat tudta megverni, az összes többi ellenfelüket legyőzték.

Nagy László egykori csapata ellen győzhet újra a BL-ben Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

Nagy László, a Barcelona egyetlen nem katalán csapatkapitánya, és Carlos Ortega, a csapattal hatszoros BL-győztes edző

az ellen a csapat ellen szerezheti meg az MKB-MVM Veszprém első BEK/BL-győzelmét, amellyel pályafutásuk legnagyobb sikereit aratták.

Mit lehet kezdeni a Barcelonával?

Carlos Ortega pénteken elmondta, egyelőre csak a Kielre készül a csapatával. „Ha nem jutunk a döntőbe, teljesen feleslegesen elemezgettünk, ráadásul azt sem tudhatjuk, melyik csapatra kell készülnünk. Ezért természetesen a stábbal felkészültünk, megvannak a felvételeink, és tudjuk, mit és hogyan szeretnénk elérni az ellenfelek ellen, de a játékosokkal csak az elődöntőre készültünk fel.”

Harc a gólkirályi címért

A végső győztes kiléte mellett a gólkirály személye is a döntőben dől el: a címvédő Momir Ilic 109 gólnál jár, míg az egyetlen játékos, aki behozhatja, az egykori veszprémi Kiril Lazarov 106-tal követi. Ilic történelmet írhat, hiszen nemcsak megvédheti címét, de ő lehet a Bajnokok Ligája történetének első háromszoros gólkirálya is.

Edzése már nincs a csapatnak a döntőig, csak a regenerálódásra koncentrálnak a játékosok. A Barcelona játékára amúgy is nagyon nehéz felkészülni, hiszen olyan sokoldalú a csapat kerete, hogy mind védekezésben, mind támadásban számtalan variációban képes játszani.

Döntőben a Veszprém! Forrás: Philipp Guelland/EHFcl.com

Két kulcsfontosságú dolgot azonban videózás és külön felkészülés nélkül is lehet tudni: annak, aki le akarja győzni a Barcelonát, egyrészt

nagyon kell vigyáznia a labdára támadásban, mert a katalánok minden technikai hibát villámgyors lerohanással büntetnek,

másrészt valamit kezdenie kell Nikola Karabaticcsal, aki egymaga képes eldönteni egy meccset.

Most fog nagyon hiányozni Ugalde

A bajnoki döntő előtt Ortega elmondta, ideális a Final Fourra való felkészülésre jutó idő, csak annyit szeretne, hogy ne hátráltassák sérülések a csapatát. Ehhez képest a Veszprém azóta elveszítette az irányító Carlos Ruesgát, majd néhány nappal a kölni torna előtt Cristian Ugaldét, aki a kezét törte. Különösen a spanyol szélső fog nagyon hiányozni, és nem csak azért, mert Iváncsik Gergő egyedül maradt a balszélső posztján.

A Kielce elleni elődöntőben Talant Dujshebaev folyamatosan váltogatta csapata védekezését, míg a második félidőben végül az 5 + 1-es formáció bevált, négygólos hátrányból utolérték a megzavarodó katalánokat, akiket végül Danijel Saric kapus húzott ki a csávából.

Ezt a védekezést a Veszprém is használja, de Kölnben erre nem nagyon lesz lehetősége, mert a zavaró posztján a világ egyik legjobbjának számító Ugaldéra nem számíthat Ortega.

Cristian Ugalde a legrosszabbkor sérült meg Forrás: MTI/Kovács Anikó

Kényszerből előfordult, hogy Chema Rodriguez vagy Iváncsik Gergő játszott zavarót, de ezúttal mindkettőnek inkább a támadásokra kellene tartogatnia az erejét, így előfordulhat, hogy marad a masszív hatos fal. Ortega korábban úgyis azt válaszolta a nyitott védekezést firtató kérdésre, hogy játékosai a hatos falas rendszerben érzik magukat a legmagabiztosabbnak.

Ez ám a szép feladat!

A Barcelonánál abban látták a tavalyi kudarc (ott kudarc a harmadik hely) okát, hogy túlságosan egy emberre, Siarhei Rutenkára volt kihegyezve a támadójáték, ezért leigazolták a világ egyik legjobb lövőjét, Nikola Karabaticsot, valamint a Kieltől Valur Sigurdssont, a kapuba pedig a fiatal tehetség Perez de Vargas került a Vardarhoz távozó Sterbik Árpád helyére.

A Barcelona átvágtatott idén a meggyengült spanyol bajnokságon, és a BL-ben is csak meccset veszített el

– bár a Plockban elszenvedett vereséget az öltözői pletykák szerint mindkét fél akarta.

A Barcelonának elsősorban a védekezése félelmetes, a katalánok fala úgy takarja a kaput, hogy a lövőhelyzetekért is vért kell izzadni, és akár Saric, akár Perez de Vargas kezd, egy világklasszis kapuson is át kell passzírozni a labdát. Kész csoda volt, hogy az elődöntőben a Kielce 28 gólt tudott szerezni, ennyit nem nagyon szoktak lőni a 11. Bajnokok Ligája-döntőjére készülő sztárcsapatnak.

Karabatic (sárga mezben) BL-győzelemmel búcsúzna Barcelonától, mielőtt hazatér Párizsba Forrás: AFP/Franck Fife

Azon túl, hogy valószínűleg a Veszprémből vett ki többet az elődöntő, az is gondot okozhat, hogy a magyar bajnok játszotta a második elődöntőt, így bő négy órával kevesebbet pihenhettek a veszprémiek, ami egy ilyen lebonyolítású tornán igen fontos lehet.

Mentálisan a Veszprém van előnyben

A nagyszerű védekezés és a jó kapusteljesítmény mellett a veszprémieket segítheti, hogy kvázi a szombati elődöntő volt a Barcelona első igazán éles tétmeccse idén. A katalánok könnyű úton jutottak a döntőbe, és mivel a spanyol bajnokságban nincs ellenfelük, nem tudtak készülni az olyan fizikai és mentális terhelésre, amit a Final4 jelent.

Veszprémi öröm Kölnben Forrás: Fabian Bimmer/EHFcl.com

Ez szombaton is érezhető volt, a Kielce a második félidőben alaposan zavarba hozta a bombafavoritot, és csak Saric elképesztő teljesítményével (a katarivá lett kapus egy gólt kapott az utolsó nyolc percben) tudta legyűrni ellenfelét.

Az MKB-MVM Veszprém az összes sorozatban döntőbe jutott, amiben elindult 2014/15-ben

magyar bajnokként, kupagyőztesként, a SEHA-liga bajnokaként egyetlen lépés választja el az utolsó tróntól, az európaitól. Ehhez stílusosan az idei szezon királyát kell eltüntetni az útból. A döntőt élőben követheti 18 órától az Origón!