Alkotmánybíróságot emlegetnek a plakátrongálások ügyében

Vágólapra másolva!
A bevándorlással kapcsolatos nemzeti konzultációs plakátok sértik minden ember egyenlő méltóságának alkotmányos követelményét az Eötvös Károly Intézet álláspontja szerint.
Vágólapra másolva!

Polgári engedetlenség

A Majtényi László vezette Intézet úgy látja: a plakátrongálók erkölcsileg utasították el a feliratokat, vagyis ez a polgári engedetlenség egyik klasszikus esete. Mint ismeretes, előfordult, hogy az intézkedő rendőrök fogdába vitték az aktivistákat, amire csupán bűncselekmény elkövetésének gyanúja esetén lett volna lehetőségük.

Csak szabálysértés

Az Eötvös Károly Intézet álláspontja szerint azonban az átfestés, összefirkálás, letépés legfeljebb szabálysértés. Így emiatt csak akkor állíthatták volna elő a plakátrongálókat, ha azonnal lefolytatják az eljárást. A rendőrök ennek megfelelően az igazoltatás után elengedték, de később mégis előállították őket.

Egy lefestett nemzeti konzultációs plakát Fotó: Polyák Attila - Origo

Elmennek a legfelsőbb fórumig

Miután plakátrongálás az Eötvös Intézet szerint nem veszélyes a társadalomra, a bíróság nem marasztalhatja majd el annak végrehajtóit. Ha másképp dönt, akkor az ügy az Alkotmánybíróság elé kerülhet, ahol már a véleménynyilvánítás szabadsága körében kell majd az ügyet elbírálni. A végső szót az Emberi Jogok Európai Bírósága mondhatja majd ki.

Méltóságot sért

A plakátok kihelyezése sérti minden ember egyenlő méltóságának alkotmányos követelményét, a diszkrimináció tilalmába ütközik, ami ráadásul alaptörvény-ellenes is. A magyar állam ezen túlmenően az általa vállalt nemzetközi kötelezettségek alapján sem lehet xenofób, és az állam nevében szólók véleménynyilvánítási szabadsága sem korlátlan - olvasható az Eötvös Intézet állásfoglalásában.