Csajozni koktéllal is lehet. Megmondjuk, melyikkel kezdje!

boutiq bar pezsgő koktél
Vágólapra másolva!
Ha nyár, akkor koktél: kevés dolog frissít annyira a melegben, mint egy pohár hideg ital, amely új ízekkel, kalandos aromákkal lepi meg a kóstolót. Az idei szezon a pezsgőkoktéloké lehet – most megmutatjuk azt az ötöt, amivel csak jól járhatnak.
Vágólapra másolva!

A pezsgő csalafinta: önmagában is csodálatos lehet, de mint egy szorgalmas teherhordó, képes vállára kapni új és új ízeket, hogy valami friss és izgalmas, eddig nem látott ital születhessen. Nagy Zoltán, a budapesti Boutiq’Bar vezetője elmondta: „a jó koktél lényege, hogy nem válik szét külön alkotóelemekre a kóstoló szájában, hanem

a házasítás során még nem ismert, sajátos ízek teremtődnek.”

Az ország egyik legnevesebb koktélbárja nem csak idehaza elismert: bártendereink számos magyarországi és nemzetközi versenyt nyertek, 2012-ben pedig a világ 50 legjobb bárja közé választotta őket a Drinks International. Az idei, szakács-világbajnokságnak számító Bocuse d’Or VIP-részlegén is ők itatták a beavatottakat – a liofilizált málnával készült shotjuk nagy sikert aratott.

Nagy Zoltán a Boutiq'Barból Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A pezsgő lehet a következő divatital, így nem árt felkészülni – ebben Nagy Zoltán segített, megosztotta velünk a kedvenc pezsgőkoktéljait.

French 75

Legendás: 1915-ben alkotta meg a párizsi New York Bar mixere, Harry MacElhone. A skót férfi a szakma ikonikus figurája volt – ez a koktél az első világháború híres francia ágyújáról, a Matériel de 75mm Mle 1897-ről kapta a nevét. Talán nem véletlen: a dominánsan citrusos, de trükkösen gines ital nagyot tud ütni, ha elvetjük a sulykot. A száraz pezsgő és buborékai kiemelik az ízt; százéves recept, de ma is aktuális.

A French 75 nem édes, mégis itatja magát Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Hozzávalók:

  • 3 ml gin
  • 1–1,5 ml cukorszirup
  • 2 ml frissen facsart citromlé
  • jég
  • Fontos: rázás után pezsgőspohárba szervírozzuk, majd felöntjük 100 ml száraz pezsgővel

Hugo

Száraz pezsgő kell bele Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

„Nyárias koktél ez, nagyon divatos. Dél-Tirolból ered, onnan került át a receptje Ausztriába és Németországba, ahol hirtelen óriási népszerűségre tett szert. Úgy tűnik, idén Magyarországon is slágerkoktél lehet” – mondta róla a Boutiq’Bar vezetője.

Aki szereti a bodzaszörpöt, ezt is imádni fogja, hiszen olyan, mint kedvenc gyerekkori italunk felnőttekre szabott változata.

Nem túl durva, igazi délutáni-esti longdrink, ami tényleg itatja magát. Nagy Zoltán elárulta, hogy érdemes shakelni, mert akkor jönnek ki igazán az illóolajak, amiktől karakteresebbé válik a Hugo.

Mentás, bodzás, finom Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Hozzávalók:

  • friss mentalevelek
  • 20 ml bodzalikőr (emeli az alkoholtartalmat) vagy bodzaszirup
  • 15 ml lime-lé
  • 100–150 ml száraz pezsgő
  • jég

Rosepepper Bellini

A színei egy festőjé Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ez sem mai recept: a Bellini szülőatyja a velencei Harry’s Bar mixere, Giuseppe Cipriani volt, aki a harmincas évek végén alkotta meg a receptet. Érdekessége, hogy nevét Giovanni Bellini (1430–1516) festőművészről kapta, mert az ital színe az ő képeinek az árnyalatára emlékeztette Ciprianit.

Velencei tartózkodásuk során olyan hírességek kedvence lett, mint Ernest Hemingway, Sinclair Lewis vagy Orson Welles.

Sanszos, hogy az illusztris társasághoz mi is csatlakozunk, ha megkóstoljuk a Bellinit, amit Nagy Zoltán tört rózsaborssal bolondított meg. A bors és a barack csodálatos párost alkotnak együtt – az élményt finoman elnyújtja a pezsgő szénsava. Mire lecsengene az íz, megjelenik a bors diszkrét pikánssága, ami hosszan tart, és egy pillanatra sem válik unalmassá.

Látják a borsot úszni? Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Hozzávalók:

  • 30 ml barackpüré
  • 20 ml baracklikőr (ráerősít, és megnyitja az ízeket)
  • tört rózsabors
  • Fontos: shakelés után szűrjük, majd felöntjük 100–150 ml száraz pezsgővel

Midsummer Punch

Ezzel tényleg lehet ismerkedni Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

„Egy híres bármixer mondta egyszer, hogy ha elrontunk valamit, öntsük föl passiógyümölcslével, mert az mindent finommá tesz” – hangzott el a Boutiq’Bar pultja mögül. Van benne igazság, de ez esetben szó sincs elrontásról. Ez az ital Zoltán saját receptje, nagyon csemege, gazdag ízvilággal –

azt hiszem, erre bátran mondhatjuk, hogy csajozós koktél.

Hozzávalók:

  • 20 ml passiógyümölcslé (azaz magyarul gologotavirág-gyümölcs), vagy egy fél gyümölcs pépesítve
  • 30 ml vaníliás vodka vagy 30 ml vodka és 15 ml vaníliaszirup
  • 20–30 ml frissen facsart lime-lé
  • 150 ml száraz pezsgő
  • 10 ml Peychaud keserűlikőr
  • jég

The Port Swinger

Tojásfehérje is megy bele Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ha a Midsummer Punch csajozós, akkor ez maga az erkölcstelenség: nem tolakodóan édes, de rendkívül gazdag ízű, sűrű állagú és sejtelmesen sokrétegű a Boutiq’Bar egyik legújabb, masszívan shakerezett koktélja. A kemény habra felhasalnak a színes dekorcukrok –

nem ajánljuk bajuszos és szakállas embereknek, mert mókásan néznek majd ki az arcszőrzetbe bújt édességgel.

A száraz pezsgő a nyár slágere lehet Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Hozzávalók:

  • 1 tojásfehérje
  • 10 ml Fine towny likőrbor
  • 20 ml málnapüré
  • 30 ml Havana 7 rum
  • 15 ml fahéjlikőr
  • 20 ml frissen facsart lime-lé
  • Fontos: a tojás habosítása miatt érdemes egy kicsit felverni a keveréket, majd sok jéggel shakeljük le. Ez után töltsük jég nélkül pohárba, majd kb. 100 ml száraz pezsgővel öntsük föl, díszítsük dekorcukorral.
Bajuszos vendégeknek nem való Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ha eddig azt hitte, hogy a koktél egy geil, túlcukrozott és kis napernyővel giccsesített ital, próbálja ki ezeket – könnyen lehet, hogy megtalálja közöttük ön is a nyár kedvenc italát.