Ma jár le a görögöknek adott határidő

Vágólapra másolva!
Ma esedékes Görögország körülbelül 1,6 milliárd eurós, az IMF felé felhalmozott törlesztőrészletének kifizetése. 
Vágólapra másolva!

Ugyanakkor az események jelen állása, illetve a görög kormányzati kommunikáció szerint ennek kifizetése nem valószínű, ugyanis a görögök számára egyedül az EKB sürgősségi likviditáskerete (ELA) nyújt támogatást, azonban ezt a forrást a bankok szolvenciájának megőrzésére használhatják.

Újabb leminősítés

A Standard & Poors tegnap tovább rontotta Görögország hosszú távú adósbesorolását. A hitelminősítő az ország osztályzatát "CCC”-ről "CCC-”-ra vágta negatív kilátások mellett, ez pedig csupán két szinttel előzi meg a fizetési csődöt valószínűsítő "C” kategóriát. Az S&P szerint akár hat hónapon belül beállhat a részleges nem fizetés - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

A Standard & Poors szerint Görögország euróövezetből való kilépésére 50% esély van. A "Grexit” lehetőségét tovább erősítette az EKB igazgatósági tagjának, Benoit Coeure-nek azon nyilatkozata, mely szerint a kilépés már valós opció.

Népszavazás

Bár jelenleg is zajlanak egyeztetések a nemzetközi hitelezők és Athén között, úgy tűnik, hogy megegyezésre elég kevés esély van, illetve új hitelezői tervezet sem fog az asztalra kerülni. Az európai politikusok tegnapi kommunikációja alapján így a görögöknek a most vasárnap tartandó népszavazáson a múlt héten is ismertté vált EU-IMF-csomagról kell ítéletet mondaniuk, azaz támogatják-e a reformokat és megszorításokat.