310 alatt az euró

euró bankjegy görög
Vágólapra másolva!
Óriási lendülettel kezdték a hetet a nemzetközi tőzsdék a görög megállapodás hírére, melyre már múlt hét óta számított a piac. A forint árfolyama sem maradt érintetlen, már 310 alatt kereskednek az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

310 alatt az euró

Tovább folytatja menetelését a forint, azok után, hogy múlt héten csütörtökön jelentős lefordulást lehetett látni a 318-as szintről, és már pénteken is benézett 311 alá. A ma reggeli görög megállapodás pedig újabb lendületet adott a forinterősödésnek a kezdeti bizonytalanság után, és már 309,80-nál jár a kereskedés, ami 0,7 százalékos forinterősödésnek felel meg.

Az EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

A dollárral szemben viszont már nem ennyire egyértelmű a képi, mivel az USDHUF jegyzése 280-as szinten mozog. De ez sokkal inkább a szárnyra kapó zöldhasúnak köszönhető, hisz az Eurócsoport sajtótájékoztatója után a kezdeti euróerősödése (dollárgyengülés) éles fordulatot vett, és jelenleg már 0,7 százalékos erősödést mutat a dollár. A mozgás mögött vélhetően az húzódik, hogy az európai vihar elülte után újra a fundamentumokon lesz a hangsúly, már pedig Európában tovább folytatódhat az EKB általi pénznyomda és eszközvásárlás, ugyanakkor az USA-ban egyre inkább a FED-en a befektetők szeme, tudniillik érkezik-e ősszel az első kamatemelés.

Az USDHUF órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

Menetelnek a tőzsdék is

Ahogy az várható volt és a múlt pénteki Investor elemzésben is felhívtuk a figyelmet, a pozitív kimenetelű görög megállapodás hírére újra kilőttek a tőzsdék. Bár reggel óta nem érkeznek elbizonytalanító nyilatkozatok sem az eurozóna vezetői, sem a görögök részéről, az elmúlt napok kötélhúzása után úgy tűnik, hogy a tőzsdéken óvatosabbak a befektetők: az újabb, véglegesnek tűnő görög megállapodás hírére nem mentek még két százalék fölé a fontosabb mutatók. A mérsékelt optimizmus annak is köszönhető, hogy a befektetők már múlt hét pénteken elkezdtek örülni, aznap a frankfurti tőzsde DAX-indexe majdnem 4 százalékkal volt magasabb a keddi nyitáskor mért értékhez képest, mostanra pedig már majdnem öt százalékkal áll jobban - a pénteki záráshoz képest másfél százalék körüli a plusz.

A DAX-index napos bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Hasonló a helyzet a párizsi tőzsdén, a CAC-40 index ma délelőtt 2 százalékos növekedés közelében is járt a pénteki záróértékéhez képest, ötnapos összehasonlításban pedig már majdnem hat százalékos a növekedés. A londoni börzére jellemző FTSE-100 index ezekhez képest csak alig egy százalék fölötti maximum-értéket produkált nyitás után nem sokkal, azota inkább ez alatt áll. Ötnapos távlatban is alig több, mint három százalék a növekedés.

A görögtűz nem terjedt át a hazai piacra

A BUX-index a kereskedés első két órájában nem tudta érdemben meglovagolni a görög megállapodás keltett hullámokat, csak 0,5 százalékos emelkedést mutat. Ráadásul a blue chip részvények között sincs igazi egyetértés: míg a Magyar Telekom és a MOL 0,5, illetve 1,4 százalékos emelkedést mutat, addig az OTP és a Richter 0,1 százalékos lemorzsolódásban van.