Újjászületik a Colosseum

colosseum
A rómaiak által többek között a Colosseum építésénél használt technológia újra felfedezése hasznos lesz a modern építőipar számára is
Vágólapra másolva!
Több mint 80 millió eurót, vagyis 24,7 milliárd forintot, fordít az olasz kormány a jelentősebb itáliai műemlékek és múzeumok fejlesztésére. A projektek között szerepel a Colosseum arénájának újjáépítése is, de nem mindenki örül a felújításnak.
Vágólapra másolva!

- mondta Dario Franceschini olasz kulturális miniszter, mikor bejelentette a 2015-2016-ra kiírt fejlesztési programot.

A kormány tizenkét nagy kulturális projektet finanszíroz majd 80 millió euró értékben. A legnagyobb összeget, 18,5 millió eurót a Colosseum arénájának újjáépítésére szánják, de majdnem ugyanennyi jut a firenzei Uffizi-képtár bővítésére és modernizálására is.

Felújítják a Colosseumot Forrás: Origo

Nem mindenki örül

A Colosseum arénájának újjáépítésére a tervek szerint idén ősszel írnak ki nemzetközi pályázatot. A csaknem kétezer éves amfiteátrum arénáját borító padlózatot a 19-20. század fordulóján végzett régészeti ásatások során távolították el.

Azonban nem mindenki osztja a miniszter lelkesedését.

A La Repubblica például felesleges pazarlásnak nevezte

a 76-szor 46 méteres aréna burkolatára szánt milliókat. Az olasz napilap szerint ebből a pénzből inkább a Colosseummal szomszédos Domus Aureát, vagyis a Nero császár által építtetett Aranypalotát és Róma ókori városfalait kellene restaurálni, mivel mindkettőt a teljes összeomlás fenyegeti. Az újság úgy vélte,

a kormány a Colosseum "giccses" újjászületése után tömegeseményeket akar rendezni az amfiteátrumban a bevételek növelésére.

A firenzei Uffizi képtár fejlesztésére is jut a pénzből Forrás: Manuel Cohen/Manuel Cohen

Vállalkozók is beszálltak

A Colosseum a leglátogatottabb olaszországi műemlék. Idén a látogatók száma meghaladhatja a hatmilliót és mintegy 50 millió eurós bevételt becsülnek.

Az amfiteátrum külső falainak helyreállítása és tisztítása jövőre ér véget: ezt 25 millió euróval a Diego Della Valle vezette olasz vállalkozói csoport finanszírozta.